Nyheter

”Svaj” på riksnivå påverkar kommunen

Nyheter I början av året kom en skrivelse från Internationella vänner angående de ensamkommande barnen som fyllt 18 år om att få stanna i kommunalt boende. Skrivelsen togs åter upp på kommunstyrelsens arbetsutskott förra veckan. Men efter det har beslut kommit om nedläggningen av Götaströms boende.

Arkivfoto

– När vi satt sist hade vi inga uppgifter. Häromdagen kom beskedet så vi kommer att ta upp ärendet vid nästkommande kommunstyrelsens arbetsutskott. Frågan står och svajar på riksnivå och det är Migrationsverkets ansvar att hantera detta, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Vi visste att det kom ett nedläggningsbeslut, det påverkar vår kommun. Nu får vi mer löpande information och det finns ett rambeslut som vi inte kan gå förbi, men visst är det snabba puckar i ärendet, menar Kenth Williamsson (S).

Internationella vänner anser att de ensamkommande asylsökande hamnar i en besvärlig situation när de som bor på Götaström inte har möjlighet att bo på kommunens boende och nämner även i skrivelsen att flyktingförläggningen på Götaström kan avvecklas mycket snabbt och då måste ungdomarna flytta från kommunen. I oktober förra året beslutade socialnämnden att överlåta ärendet till kommunstyrelsen för utvärdering och skapa förutsättningar tillsammans med civilisamhället att lösa boendefrågan för de ungdomar som ännu inte fått beslut om uppehållstillstånd. Kommunstyrelsen delegerade sedan frågan till arbetsutskottet att hantera och Arbetsmarknadsenheten att planera. Kommunstyrelsens arbetsutskott fattade i december ett beslut utifrån ett förslag som bygger på en samverkan med föreningen Internationella Vänner där ungdomarna erbjuds möjlighet att stanna i Vaggeryds kommun, främst på boende på Berget, strax intill Sörgårdens äldreboende.

Målgruppen som skulle erbjudas boende genom kommunens försorg är asylsökande ensamkommande flyktingungdomar som fyllt/fyller 18 år eller har skrivits/skrivs upp i ålder från det datum då Socialnämnden fattade beslut i ärendet (oktober förra året) samt de ungdomar som kommer i samma situation under 2018. Ungdomarna får bo kvar i det tillfälliga boendet under hela sin asylprocess. Ungdomar i samma situation som tidigare flyttat ut ur socialtjänstens EKB-verksamhet omfattas inte.

Taggar

Dela


3 reaktioner på ”Svaj” på riksnivå påverkar kommunen

Det är illa skött som med mycket håller med Annica om allt. Är det inte dax att hjälpa VÅRA hemlösa i länet

Vet ni att det finn ca. 900 bostadslösa i Jönköpings län. ca 80 har inget tak över huvudet alls. Vad gör vi åt dom?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *