Nyheter

Svårbedömt läge men kommunen är rustad

Nyheter Hur mottagandet av flyktingar från Ukraina ska fungera var något kommunstyrelsens arbetsutskott diskuterade. Politikerna menar att kommunen är rustad för mottagandet när det blir dags.

Talludden står klart för mottagande. Foto; Martina Ojala

Talludden står redo och är klart för eventuellt mottagande. 

– Vi har fantastiska möjligheter när Talludden finns att tillgå. Vi ser att vi kan ta emot ytterligare tio personer än vad tidigare beräknat 50 personer, så det känns väldigt bra. Allt är på plats och klart för mottagande. Sängarna är bäddade, det finns cyklar och barnvagnar men vi vet fortfarande inte när eller hur många som kommer till vår kommun, berättar kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) och fortsätter: 

– Det har kommit en vädjan från Migrationsverket. Vi var snabba att rapportera, men fortfarande finns inget reglerat. Vi hoppas att det blir någon form av lagstiftning hur tilldelningen kommer att bli. Migrationsverket äger frågan och vi har sagt vad vi kan bistå med här i det akuta läget. 

Hur länge, vad som behövs med mera är just nu frågan. Handlar uppehället om längre tid diskuteras SFI, skola, arbete… 

– Det är bra om det blir en jämn fördelning mellan kommunerna, annars kan det bli svårigheter med skola och jobb. Det kommer att skapa en snedbelastning och bekymmer om det inte blir jämnt fördelat och det inte är inte bra ur migranternas synvinkel heller, menar Gert Jonsson (M).

Oppositionsrådet Kenth Williamsson (S) håller med Gert Jonsson:

– Vi står bakom detta. 

Thomas Axelsson (KD):

– Siffran 76 000 personer har figurerat när man pratat om hur många som beräknas komma till Sverige, sedan är det 212 000 personer, så det är väldigt olika bud. Som det ser ut nu har vi förutom Talludden i Vaggeryd, Ekeryds missionshus, samlingslokal i kyrkan vi kan få plats med migranter i ett akut läget. Det som är skillnaden nu, som det verkar, är att privata aktörer inte ska blandas in. Vi såg vid förra flyktingvågen att många privata hem öppnades. Internationella vänner gjorde ett mycket gott arbete då och jag tror att de är taggade att göra insatser nu också. 

Gert Jonsson (M) påpekar att många har anmält att man vill hjälpa till. 

– Vi vill ha en flyktingmottagning som fungerar på både kort och lång sikt. Har man väl tagit sig hit, kan hjälp med boende behövas kanske upp till tre år innan man kan återvända till sitt hemland. Det viktigaste är nu att lyssna på regeringsbeslut. Migrationsverket har en anstormning det vet vi, men vi är beredda, avrundar Gert Jonsson (M). 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *