Nyheter

Svenarum utan skola efter jul

Nyheter Vid Svenarums skola startar vårterminen enbart med förskolan. Klass fem och sex är då flyttade till Hok. Akut lärarbrist är anledningen.

Arkivfoto; Nu blir det en termin med enbart förskola i Svenarum.

– Det har varit svårt att få tag på lärare till Svenarums skola. Just nu är det är svårt att få tag på mellanstadielärare över hela landet. En liten personalgrupp blir lätt sårbar på en mindre skola. Vi har nu beslutat att göra Svenarum till en F – 3 ett och ett halvt år tidigare än beräknat. Så just nu flyttas femmor och sexor till Hoks skola och till höstterminen startar F – 3 i Svenarum. Vi har haft föräldramöte och informerat dem, säger Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Anledningen till en F – 3 skola har förutsättningar att fungera är att man kan samverkan mellan förskola, fritidshem och skola då det finns naturliga samarbetsytor mellan de tre olika verksamheterna. På så sätt blir det skolenheten mindre sårbar. De skolor i Vaggeryds kommun som främst berörs av den förändrade inriktningen är Åker och Svenarum som idag har 4 – 6. Tidigare planen var att det ska ändras till F – 3 hösten 2020, men nu, på grund av akut lärarbrist, blir det redan efter jul i Svenarum.

I dagsläget finns 2,4 lärartjänster och 0,75 tjänst som fritidsledare som har tillsyn på raster samt de flesta bussförflyttningar till Hok eller Vaggeryd. Svenarums skola har en historik med hög personalomsättning och skolan har haft det svårt att anställa och behålla behöriga lärare. Den bristande kontinuiteten för eleverna får följder för elevernas måluppfyllelse och föräldrarnas oro över detta är stor. Den 23 november slutade en lärare i Svenarum och om två månader går en lärare i pension och det råder alltså akut lärarbrist. Situationen har nu löst sig genom att ta in obehöriga lärare fram till terminens slut.

Taggar

Dela


1 reaktion på Svenarum utan skola efter jul

Hur kan det få vara så här? OCH hur kommer lärarna/eleverna i Hok orka med detta? Hoks skola är redan belamrad med elever. Men det kommer säkert uppföras fler baracker så att ytterligare lekytor försvinner. Förstår inte hur ni har tänkt. Sopar man skit under mattan så nog ser det snyggt ut. Men du har fortfarande kvar problemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *