Nyheter

Svenska kyrkan har planer…

Nyheter Äntligen är läget så pass stabilt att höstens planer för kyrkverksamheten i Byarums pastorat börjar ta form.

Emma och Petra hälsar välkommen till Svenska kyrkan i Vaggeryd

Barn- och ungdomsverksamheten startar upp igen i Byarums pastorat vecka 37 vilket även gudstjänsterna gör. Delar av vuxenverksamheten kommer dock inte starta igång direkt då det finns många i riskgrupp som besöker kyrkan.

– Vi har en dialog om till exempel morgonbön med frukost som tidigare inneburit musik, kaffe och frukost, men många är pensionärer och äldre som besöker det, förklarar Petra Sönnichsen Morris. Dock är det viktigt för många att få den sociala gemenskapen som kyrkobesöken medför.

– Måltidsgemenskap är jätteviktigt så vi vill gärna starta kyrkfika igen, berättar Emma Toffer. Det är inte helt klart hur det ska gå till för att minska riskerna i mathantering och närhet, så vi börjar inte med det ännu. 

Under hösten hålls andakter, sinnesrogudstjänst och vissa föreningar påbörjar sin verksamhet i samarbete med kyrkan. Mötesplats fortsätter också utomhus under hösten så länge vädret tillåter.

Bland barnverksamheten startar bland annat barnkör, minisöndag, upptäckarklubben och föräldrar-barn verksamheten. Även ungdomshäng startar för unga från årskurs 7.

– Det är många saker som inte blir av, bland annat lägret som stiftet ordnar, junior och seniorlägret, men vi hoppas kunna resa iväg med konfirmandgruppen till våren.

– Vi försöker att ställa om istället för att ställa in, säger Emma. Vi försöker hålla oss flexibla och vara redo för snabba beslut om det behövs.

  • Precis som i Tofteryds pastorat blir förra terminens konfirmander konfirmerade först nu i höst. I Byarums pastorat kommer dock fyra anhöriga att vara välkomna till ceremonin. Gruppen konfirmander blir istället uppdelade i fyra grupper med separata sammankomster för att på så sätt minska mängden personer som närvarar. Samtliga grupper kommer också att spelas in så att de som inte kan närvara får en chans att se händelsen.
  • Gudstjänsterna har under vår och sommar spelats in och sänts live via kyrkans hemsida. Nu ska de dock öppna upp kyrkan med restriktioner; som alltid gäller max 50 besökare i kyrkan. Redan nu planerar och undersöks alternativen kring allhelgona- och adventsgudstjänster som brukar locka många besökare.
    – Kanske kommer vi behöva ha någon typ av anmälan, men vi vill inte skicka iväg folk. Kanske kan vi ha flera gudstjänster. Det är för tidigt för att vi ska ta några beslut kring det, menar Emma och Petra.
  • Begravningsverksamheten har varit begränsad men genomförts enligt de regler kring begravning som finns. Bland annat har man i pastoratet haft begravningsceremonin med de närmaste anhöriga för att sedan låta andra ta farväl efter familjens avsked. Man betonar att det är viktigt att få säga farväl till de som avlider då det hjälper sorgeprocessen och bearbetning av en förlust.
  • När det kommer till körverksamheten har det pågått allsång utomhus under sommaren. Till hösten finns en tanke på att fortsätta med utomhuskörer och kanske sjunga utanför äldreboenden. Det är i dagsläget inte aktuellt att ha körverksamhet inomhus.
  • När det gäller vigslar tror man från kyrkan att många flyttar fram det ett år på grund av restriktionen på max 50 personer. Kyrkan kommer dock öppna upp för dopkaffe från första september. Då kan man efter dop vara i kyrkans lokal för samvaro.

– Gud är nära men vi håller avstånd.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *