Nyheter

Systrarna från Ålaryd vann länets klimatpris

Nyheter 19 nomineringar från olika branscher fanns med när Länsstyrelsen idag skulle utse årets klimatpris

Anna Sandberg och Linda Fransson. Foto; Länsstyrelsen.

Idag korades vinnaren med en ceremoni som hölls på residenset i Jönköping. Vinnaren blev Gnosjö Automatsvarning, där systrarna Anna Sandberg och Linda Fransson från Ålaryd utanför Skillingaryd, prisades för deras gedigna arbete med energiomställning.

Gnosjö Automatsvarvning är företaget som är självförsörjande på förnybar el från sol, vind och vatten. För ett och ett halvt år sedan monterades 102 solcellspaneler och nästa vår kommer ytterligare 2 000 kvadratmeter tak att täckas av solceller. De bidrar till forskning för att utveckla blyfri metall och ersätta mineraloljor med vegetabiliska oljor. I metallproduktionen används skärolja som är i ett slutet system som recirkulerar i fabriken så att den ger golvvärme i matsalen. De har även anpassat sina produkter till att vara mer materialsnåla och det sociala hållbarhetsarbetet är också en viktig del och Gnosjö Automatsvarvning har ett aktivt CSR-arbete.

Juryns motivering; Företaget tar hållbarhet på allvar. Genom sin gedigna energiomställning representerar Gnosjö Automatsvarvning en anda där klimatsmarta valen är de självklara valen. Gnosjö Automatsvarvning visar engagemang och vilja att investera i förnybar energi och att minska klimatutsläppen samtidigt som de inspirerar andra företag att göra samma resa.

Pressmeddelande från Länsstyrelsen.

Fotnot; Hagshultskossorna i Hagshult och Sofia Elmgren från Rydaholms skola fanns med bland de 19 nominerade till klimatpriset 2020.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Systrarna från Ålaryd vann länets klimatpris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *