Nyheter

Systrarna startade eget inom friskvård

Nyheter Maria och Louise Backlund i Vaggeryd satsar på gemensamma drömmen om en bättre hälsa och mående till alla.

I Andrummet på Mellängsgatan i Vaggeryd. Står gör Maria och sitter gör lillasyster Louise  [1/7]

Gua Sha är en omtyckt massagemetod  [2/7]

Med små lätta drag med risskeden börjar Louise behandling  [3/7]

Efter några drag kommer rodnaden i huden = här finns det spänning  [4/7]

Maria och Louise Backlund  [5/7]

Man kan använda allt, rissked, sten, burklock med mera  [6/7]

Foto; Privatbild. Så här kan det se ut efter en behandling med Gua Sha  [7/7]

Massage, Gua Sha, Regndroppsmassage, Access Bars eller healing? I Vaggeryd finns alla möjligheter till fysiskt och mentalt läkande och vi har träffat de utförande systrarna.

Från Huskvarna flyttade Backlunds till Götafors respektive Torsbo för nio år sedan. Louise har en bakgrund från café i Jönköping och är trädgårdsutbildad. Hon tränar mycket och har varit certifierad massör i fyra år, intresset för hälsa och välmående har funnits länge. Storasyster Maria jobbade inom industrin men utbildade sig senare till undersköterska inom psykiatrin innan valet blev att starta eget inom friskvård.

– Vi har följt varandra hela tiden, det har fallit sig så naturligt, och vi trivs när vi kan hjälpa andra människor. Vi jobbar på olika sätt men ändå lika, börjar Maria berätta över en kopp kaffe vid köksbordet. Systrarnas gemensamma nämnare är att alla ska kunna må bra, både fysiskt och mentalt.

– Båda jobbar med vanlig massage, men jag har mer utbildning om kroppens uppbyggnad och fler massagetekniker i min utbildning. Maria arbetar mer med kopplingen mellan mentala delen och vår fysiska hälsa samt energimedicin, förklarar Louise.

Systrarna startade eget inom friskvård

– Jag har varit med som massör på ”EM i barfota” vid Rocksjön i Jönköping (reds anm; åker på fötterna efter båt). Eftersom jag tränar mycket själv är jag intresserad av musklernas uppbyggnad och vid eventuella evenemang som vid Rocksjön kan jag bistå med min hjälp, berättar Louise.

– Drömmen har länge varit att ha något ställe tillsammans, och det jobbar vi på, men det blir längre fram, flikar Maria in.

Att systrarna kompletterar varandra väl går inte att ta miste på. De samarbetar ofta på olika sätt. Ger varandra tips och råd, skickar kunder till varandra och kan hjälpas åt under en behandling.

– Vi har ett spännande liv, vi vill hjälpa andra människor till att må bättre och vi ser oss inte som konkurrenter utan kompletterar varandra. Den mentala biten är inte jag så duktig på, då tipsar jag om min systers behandlingar istället, menar Louise.

– Jag jobbar mycket med eteriska oljor. Det intresset började när jag utbildade mig till regndroppsmassör för två år sedan, då jag upptäckte kraften i eteriska oljorna, berättar Maria. Under en regndroppsmassage masserar man in eteriska oljor på fötterna och droppar olja längs med ryggraden. Sedan masserar man med särskilt utvalda tekniker på ryggen. Det här massagealternativet blir mer och mer vanligt och är inget nytt. Alternativa behandlingsformer är också mer accepterat idag, fortsätter Maria. Oljorna har hjälpt mig oerhört mycket både mentalt och fysiskt och självklart vill jag då dela dem med andra. Man kan använda dem genom att andas in dem, smörja dem på huden och lukta på dem. Jag använder detta i mina behandlingar, men även vid aromayoga, en väldigt behaglig yoga, där man doftar på eteriska oljor för att balansera kropp och själ.

Maria och Louise

Eteriska oljor är gjorda av växter och kan kallas för växternas blod. Oljorna systrarna använder är helt rena från tillsatser och är kontrollerade från frö till färdig produkt där inga kemikalier har använts på vägen.

– Eterisk olja är bra för de går ner på cellnivå och kan bland annat stärka kroppens självläkningsprocesser, stödja kroppens alla system och stärker upp kroppens immunförsvar. De främjar även känslomässigt välbefinnande. Genom inandning så når oljan snabbt hjärnans känslocentra. Ju mer jag lär mig om eteriska oljor, ju mer fascinerad och tacksam blir jag, säger Maria.

– De har gjort mycket även för min hälsa, så de används flitigt på kunder som tycker det är okej, menar Louise som använder sig av oljorna, både i arbetet och privat.

– Just nu har jag mitt arbetsrum hos en frisör i Vaggeryd, men jag masserar även ute på arbetsplatser, berättar Louise som även är ett känt ansikte vid bygdens konditori.

– Jag träffar mycket folk och tänker att ”hon/han skulle behöva massage”. Vi ser det på kroppshållningen och många vet inte om att de behöver mjuka upp sina muskler, säger Louise.

Det är inte bara människor som mår bättre efter systrarnas behandling. Båda två har gått regndroppsutbildning på hund och Maria har även utbildning på häst. Att arbeta med människor är väldigt roligt, men att få jobba med djur är något extra menar systrarna.

– Djur kan inte ljuga, de visar allt så tydligt. De kan reagera mycket enbart genom att lukta på eteriska oljan. När jag behandlar en häst blir den oftast väldigt snabbt avslappnad, frustar eller gäspar. På hästar stärker det även upp ryggen, mjukar upp musklerna och får hästen att slappna av vilket är mycket bra. Djur tar ofta på sig ägarens känslor och oljorna och behandlingen kan hjälpa djuret att släppa dessa och stärka upp djuret både fysiskt och mentalt. Jag använder även healing när jag jobbar med djur, berättar Maria.

Systrarna utbildar sig fortlöpande inom nya tekniker för att kunna underlätta behandlingar, men även för att få mer och mer kunskap om hur de på bästa sätt kan hjälpa sina kunder. Den senaste utbildningen de har gått tillsammans är Gua Sha, en väldigt gammal behandlingsmetod inom klassisk kinesisk medicin.

Gua Sha är en skrapteknik som utförs på hud och muskler. Gua betyder skrapa och Sha står för de märken som uppstår efter en ”skrapmassage”. Louise har länge velat gå en kurs i denna teknik. När hon tillslut hittade en kurs i Jönköping följde Maria med som försökskanin, men fastnade själv för behandlingsformen då den var så effektiv. Nu utövar båda denna teknik som ger en bristning i de slaggfyllda underhudskapillärerna och en rodnad uppstår. Efter en sådan behandling startar en läkningsprocess tills rodnaden är borta.

– Behandlingsformen är mycket omtyckt och väldigt effektiv. Det är ett bra komplement till vanlig massage och jag använder den ofta på mina kunder, berättar Louise och Maria håller med ”Ja, jag använder på de flesta kunder och blandar den oftast med alla andra behandlingsformer”.

Efter fikastunden med kaffe och dadelboll med eterisk pepparmyntsolja, väntar besök i ”Andrummet” på Mellängsgatan där Maria har sitt arbetsrum, ett renoverat rum som hon har på tomten. När man stiger in i behandlingsrummet känner man en stark och samtidigt lugnande doft. I rummet är det lugnt, ljust och massagebänken står i mitten av rummet. Gua Sha kan utföras med en mängd olika verktyg. Med sin ”rissked” drar Louise några lätta drag över Marias nacke och efter några sekunder kommer rodnaden.

– Människor blir ofta rädda när de ser de märken som kan uppstå vid en Gua Sha behandling. Men det är helt naturligt, det är det vi vill uppnå. På de ställen där det finns stagnationer uppstår detta, men efter ett par behandlingar, vilket man alltid rekommenderar för bestående resultat, är det oftast borta och kunden mår mycket bättre. Har man inga stagnationer så uppstår inga märken. Det är en väldigt omtyckt alternativ behandling mot sömnstörning, huvudvärk, matsmältningsproblem, ryggskott, ischias, tennisarmbåge, muskelvärk eller luftvägsproblem. Metoden löser upp kroppens giftiga avfallsprodukter och leder nytt friskt blod till kroppens vävnader, avslutar Louise.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *