Nyheter

Ta tillbaka kontrollen över välfärden

Nyheter Diskriminerande kösystem. Betygsinflation. Aggressiv marknadsföring. Symptomen är många. Men ska vi på allvar kunna bota den sjuka som marknadskrafterna fört med sig in i vår gemensamma välfärd krävs en annan majoritet i Sveriges riksdag än den vi haft de senaste 16 åren. Läs (S)-debatten här från Simon Johansson, kandidat till regionfullmäktige från Vaggeryd, här. 

För oss socialdemokrater är det självklart att alla – oavsett kön, bakgrund eller storlek på plånboken – ska ha en jämlik tillgång till välfärden. Tyvärr är det inte så längre. Efter över 30 år av avregleringar, konkurrensutsättningar och privatiseringar har ojämlikheten ökat. När vi förvandlas till kunder på en välfärdsmarknad avgör plånboken vem som kan köpa sig privata sjukförsäkringar eller runda köerna.

I skolans värld har marknadskrafterna slagit igenom med full kraft. I Jönköpings län har det bland annat inneburit att John Bauer stängde skolor i Värnamo och Jönköping – trots att inte alla gymnasieelever gått klart sina program. Ansvaret att lösa detta hamnade i stället på respektive kommun. Marknadskrafterna har också inneburit att fokus ligger på att göra vinst i stället för att ge våra barn goda kunskaper. Där ses barns betyg inte som ett samhällsintresse utan som affärshemligheter som inte ska finnas till för öppen granskning. I jakten på vinst ser vi friskolor anställa obehöriga i stället för behöriga lärare. Vinstjakten i skolan går också så långt att friskolor, enligt flera tidigare rektorer, lär sig välja ”rätt” elever – allt för att undvika dem som är i behov av stöd. Därför måste skolvalet förändras, skolpengen göras om och vinstuttagen stoppas!

Även inom sjukvården har marknadskrafterna tillåtits att husera fritt. Mellan november 2016 och november 2017 ökade exempelvis antalet digitala vårdbesök från 5 000 till 25 000. Genom aggressiv marknadsföring uppmanar privata nätläkare oss att kontakta vården för att råda bot på vår höstförkylning. För oss som skattebetalare innebär det här skenande kostnader för många helt onödiga läkarbesök. Vi vill därför sätta stopp för aggressiv vårdmarknadsföring. 

Den här utvecklingen är i sig inte förvånande. Själva grundidén med att driva ett företag är att göra vinst. Skola, vård och omsorg är inte på något sätt undantaget. Därför vill privata vårdgivare se till att de får så unga och friska patienter som möjligt. Det är ingen slump att de privata vårdcentralerna hittas i centrum eller i mer välbärgade områden, där behoven är mindre, och inte i våra förorter. På samma sätt vill friskolor få högpresterande elever att välja deras skolor. Genom att inte behöva anställa specialpedagoger kan vinsten öka. Studiesvaga eller stökiga elever gör sig icke besväret. Samtidigt har högerpartiernas ställningstagande i riksdagen de senaste mandatperioden gjort det tydligt att de inte kommer att vilja göra något åt problemet. 

I september är det val. Då avgörs riksdagsmajoriteten för de kommande fyra åren. Vill du också att vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och stoppa vinstjakten i skola, vård och omsorg – rösta på Socialdemokraterna!

Niklas Sigvardsson (S), kandidat till riksdagen
Simon Johansson (S), kandidat till regionfullmäktige

Taggar

Dela


4 reaktioner på Ta tillbaka kontrollen över välfärden

Har varit min åsikt i många år, vård, omsorg och skola ska inte vara vinstdrivande. Bästa vore om det lades tillbaka under staten så att det kan garanteras lika för alla, särskilt skolan. Alla barn ska garanteras en lika utbildning i grundskolan oavsett var man bor eller vilka ekonomiska förutsättningar man råkar va uppväxt i.

Det märks att det är valår för Socialdemokraterna gör allt för att dölja att de har haft makten i åtta år snart. Då gör de allt för att flytta fokus från allt de har misslyckats med.

Det folk verkar ha svårt att fatta är ju att visst har de suttit i regeringsmakten men med en borgerlig budget, inte helt lätt att föra sin politik då så nog har de gjort så bra de kunnat utifrån de förutsättningarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *