Nyheter

Tårtkalas för fibermiljoner

Nyheter Under kommunfullmäktige i måndags bjöds det på fibertårta för att fira stödet från Länsstyrelsen

Ordförande i båda fiberföreningarna får varsin arbetsjacka av ordförande Christer Holmgren  [1/16]

Jim Lejon är ordförande för Östra Fiberföreningen  [2/16]

Bengt Dahlqvist är ordförande för V-fiber (Västra Fiberföreningen)  [3/16]

Carl-Johan Bertilsson är med i styrelsen i Östra fiberföreningen  [4/16]

Anders Friberg är vice ordförande i Östra Fiberföreningen  [5/16]

Styrelsen för Östra Fiberföreningen  [6/16]

  [7/16]

  [8/16]

  [9/16]

  [10/16]

  [11/16]

  [12/16]

  [13/16]

  [14/16]

  [15/16]

  [16/16]

Ett välbesökt kommunfullmäktige i Skillingaryd var det på måndagskvällen. Innan dagens ärende skulle hanteras fick kommunens två fiberföreningar informera om deras arbete.

Kommunens fiberföreningar har fått bidrag för över 50 miljoner för att kunna bygga ut fibern på landsbygden. Kommunfullmäktiges ordförande Christer Holmgren riktade ett stort tack till förtroendevalda, för det stora jobb som har lagts ner för att det ekonomiska bidraget har nåtts.

–Vi är nu framme! Anslutningsavtal är klara. 615 medlemmar och över 700 anslutningar. 40 miljoner kostar vårt projekt. Möjliga bidrag finns på 27 miljoner. Vi har löst upphandling vad gäller totalentreprenaden och driften med Vaggeryds energi. Ekonomitjänster kommer vi att köpa in då vi kan inte köra detta på ideell basis. Våra medlemmar kommer att betala 20 000 kronor för att ansluta sig. Detta gör att medlemmarna får internettjänster för 270 kronor i månaden. Mycket konkurrenskraftigt avtal. Lägre månadsavgift och högre anslutningsavgift. Vi räknar med att börja i sommar och vara klara 2019, säger Anders Friberg, vice ordförande i Östra fiberföreningen.

– Vi ville starta jobbet hösten 2015 och vara klara hösten 2018. Vi var prioriterade att få ett positivt besked från länsstyrelsen. Men någonting hände på vägen. 2016 var vi fortfarande inte med. Vi blev missnöjda och tappade fart. Vi lägger ner tusentals timmar och vi vill veta om vi når något resultat. Jönköpings energi tog en del pengar, vilket väckte en del tankar. Skulle vi kunna gå på samma sätt, frågade vi oss?  Vi sneglade mot vårt lokala energibolag. Många är intresserade och de stora drakar är intresserade av utbyggnaden. Vi vill ha det lokalt. Då är möjligheten att V-fiber blir ett dotterbolag. Vi kan använda varandras resurser och kompetens, dessutom är Vaggeryds Energi allenarådande i västra delen av kommunen. Jordbruksverket hade inte tänkt, och de tar god tid på sig att svara. Teckna avtal, ändra stadgar och ta beslut om extrastämma. Stadgeändringen gjorde vi vid stämman förra veckan. Vi är 500 medlemmar och 790 anslutningar. Anslutningsgrad 100% efter att kommunen har varit inne och stöttat oss, säger Bengt Dahlqvist ordförande för V-fiber.

Sara Mejving

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *