Nyheter

Tårtkalas på Styrkonstruktion i Vaggeryd

Nyheter Idag firades att deras medarbetare Amir Ahangarzadeh blivit svensk medborgare

Amir i samspråk med Tomas  [1/3]

En leende Amir som nu är svensk medborgare  [2/3]

Tårtorna var det åtgång på  [3/3]

Amirs historia liknar många andras, en uppväxt utan riktig trygghet som afghan i Teheran. Amir kom som liten till Iran från Afghanistan och levde ett tufft liv där han inledningsvis kunde gå i skolan så länge hans föräldrar hade råd att betala.

När han nådde upp i tonåren lämnade han sin familj och bestämde sig för att, tillsammans med en annan familj, söka en bättre framtid. De lämnade Teheran gående mot bergen till Turkiet, de vandrade på nätterna och höll sig gömda på dagtid. Det var många långa och mödosamma strapatser genom Turkiet, antingen till fots eller få skjuts med någon lastbil. Sedermera en farlig båtfärd för att gå i land i Grekland, där de omedelbart blev fängslade. De satt tillsammans med 200 andra flyktingar i en paviljong med endast en toalett. Efter några månader fick de en skrivelse att de sattes på fri fot med krav på att lämna Grekland omedelbart. Resan gick vidare till Tyskland där familjen stannade medan Amir reste norrut och hamnade i Malmö. Som 15-åring hamnade Amir på en förläggning i Märsta utanför Stockholm i drygt ett år, där han ägnade tiden åt att lära sig svenska.

Livet i Sverige

När Amir hade fyllt 16 år kom han till Sävsjö där han kunde återförenas med sin familj.

Hans föräldrar, två bröder och två systrar blev återigen en hel familj. Bägge bröderna studerar och hans systrar är undersköterskor bägge två. Amir utbildade sig till elektriker på Brinellgymnasiet i Nässjö och fick sedan jobb som installationselektriker på Smålands-Villan i Vrigstad. För ett år sedan blev han tipsad om ett jobb på Styrkonstruktion i Vaggeryd, ett jobb han sökte och fick. Amir bor kvar i Sävsjö där han har köpt en lägenhet och pendlar dagligen till Vaggeryd. Han trivs med jobbet och företaget är mycket nöjda med Amir men är lite bekymrade över att han har tankar på att flytta med sin flickvän till Uppsala som ska börja läsa till socionom på universitetet där.

Första medborgarskapet

För en dryg månad sedan Amir besked om att han beviljats svenskt medborgarskap. Stolt som en tupp kunde han hämta ut sitt svenska pass och blev för första gången i sitt 24-åriga liv medborgare i ett land.

För Tomas Gustavsson som är VD på Styrkonstruktion var det en självklarhet att fira Amir och hans medborgarskap vid fredagsfikat.

– Det är så roligt att kunna få höra en historia som många delar, men som inte får tillräckligt utrymme i samhällsdebatten, avslutar Tomas Gustavsson.

Taggar

4 reaktioner på Tårtkalas på Styrkonstruktion i Vaggeryd

Helt underbart med alla småföretag och familjer som tagit hand om alla som har drabbats av krig och elände. Själv hoppas jag få komma till Skillingaryds Mekaniska och fira ett nytt svenskt medborgarskap inom en snar framtid

En ljus och positiv nyhet, som också till stor del handlar om en positiv arbetsgivare med hjärtat på rätta stället!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *