Nyheter

Taxor godkändes

Nyheter Avgifter och taxor godkändes vid senaste fullmäktigesammanträdet. Efter debatt och votering blev det även en avgift inom hemsjukvården.

Arkivfoto; Med knapp marginal vann kommunstyrelsens förslag om taxor och avgifter

En sammanställd handling där kommunens taxor och avgifter gicks igenom vid kommunfullmäktige, som ska ta beslutet. Kommunen får inte ta ut högre avgifter för att man har ”monopol”. När kommunalförbundet SÅM sänkte sina taxor med 8% för snart ett år sedan gjorde man det för att inget ansvar fanns för deponi. Nu höjer SÅM avgiften med 5% då förbundet går in i en mer tuff och expansiv investeringsperiod med nya sopkärl. Ny upphandling in sotning kommer att ske och där blir det nya avgifter med indexriktning.

– Taxor är känsligt, ingen annan än kommunen som får använda detta. Angående SÅM måste man förklara varför man höjer avgiften. Vi i fullmäktige måste veta. De har fått en förhöjd kostnad med bland annat förbränningskostnad och alla kommuner ska bära sina kostnader. Gislaved, som ska köpa sina kärl, ska skattekronan i Gislaved gå till detta. Och vi behöver veta vart pengarna gå till. De andra taxorna är väl beskrivna, menar Ulf Abrahamsson (C).

– När det gäller taxorna har vi ett förslag som ordförande har redovisat. Det har blivit vanligt med taxehöjningar och vi hade många höjningar på lunchservering. Vi tycker att det har varit mycket höjningar och det äter upp rätt mycket av det som de äldre har fått för sin sänkta skatt, säger Kenth Williamsson (S).

– Det är vi som beslutar och förvaltningens personal som ska genomföra den, säger Ann-Katrin Löfstedt (M).

– Det här är ett kluvet förslag. Det är en regionsfråga och de ska stå för den. Vi vidhöll den så länge vi trodde att vi skulle få ekonomisk hjälp. Vi måste nu se till att den här avgiften ska få balans. Jag protesterar lite mot vad socialnämndens ordförande säger och nu säger man att förvaltningen inte infört det, det gjorde mig lite irriterad. Hur kommer det att påverka våra äldre? Hur hanterar vi det i nämnden? Bifall till förslaget som ligger och det gäller avgiften, taxan tog vi beslut på förra året, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Jag yrkar bifall. Med arbetet om budget var det diskussioner om att socialnämnden inför nya avgifter. Avgiften ska inte vara högre här i vår kommun och det kommer vi att följa upp, säger Gert Jonsson (M)

– Varför är det alltid så att den politiska ledningen inte vill höja skatten, men avgiften ska höjas. En skatt ska betyda att vi solidariskt ska dela på utgifterna. För fattigpensionären är inte 300 kronor lite, utan mycket, menar Carina Ödebrink (S).

Fullmäktigeordförande Christer Holmgren (M) meddelade att det fanns två förslag. Kommunstyrelsens förslag och Kenth Williamsson (S) förslag. Omröstning begärdes och kommunstyrelsens förslag vann med 21 röster mot 20 nej-röster.

Samtliga taxor och avgifter för nästkommande år finns här att läsa

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *