Nyheter

TBE-smittan tillbaka – första fallet på åtta år

Nyheter Den fästingburna smittan TBE ökade i nästan hela landet under förra året. Vaggeryds kommun har varit förskonade från TBE-fall sedan 2014, men 2023 registrerades åter ett fall i kommunen visar rapporten från Newsworthy

Den fästingburna smittan TBE har ökat stadigt i nästan hela landet under det gångna året, det visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

Under 2023 rapporterades totalt 594 fall i Sverige, vilket är en markant ökning från året dessförinnan då samma siffra låg på 451 fall. Det innebär en procentuell ökning av antalet smittfall på ett år med nästan 32 procent. Sett över en tioårsperiod har den totala smittsiffran i landet nästan tredubblats.

I Vaggeryds kommun har det bara rapporterats två fall sedan 2013, varav ett i fjol.

I Jönköpings län som helhet rapporterades 18 fall förra året, vilket är ett fler än 2022. Det motsvarar 4,9 fall per 100 000 invånare i länet – att jämföra med 2,8 fall per 100 000 invånare i riket som helhet. Flest fall i länet hade Habo, Jönköping, Tranås och Vetlanda. Tre fall rapporterades i vardera kommun.

Generellt går det att säga att flest svenskar smittas av TBE i södra och mellersta Sverige. Värst drabbat är Stockholms län, som rapporterade 121 fall under 2023. Det är en ökning med 66 procent sedan föregående år, då antalet fall låg på 73. Näst flest fall registrerades i Västergötland, 118 stycken, att jämföra med 79 fall året dessförinnan.

Räknar man istället på antal invånare är Södermanlands län värst drabbat med 57 rapporterade fall, vilket motsvarar 18,2 fall per 100 000 invånare.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


3 reaktioner på TBE-smittan tillbaka – första fallet på åtta år

Testa msm svavel – en mineral som kroppen behöver – med C-vitamin. Taen liten dos varje dag som gör dig piggare, starkare, allergifriare och fästingar och myggor dras ej till det. 👍Det är stärkande i motsats till annat som jag aldrig mer skulle ge mina barn- Kolla innehållsförteckningen så förstår ni…

Synd att det inte informeras om att det är gratis för barn mellan 3-18 år att vaccinera sig för TBE. Behöver inte vänta eller anpassa sig efter vaccinationsbussar heller. Går ju vaccinera sig på vårdcentraler.

Nyttig statistik! 32-procentig ökning på ett år och nästan 300-procentig ökning på 10 år, det är en ganska jämn utveckling och den är skrämmande. Skrämmande är också hur folk inte verkar begripa vilken svår sjukdom detta är och att man inte inser behovet av att vaccinera sig och sedan följa upp med påfyllnadsdoser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *