Nyheter

Thomas byggde en grill- och rökvagn

Nyheter När Thomas Sjöberg, kock på Tallnäs, var korttidspermitterad uppfann han en mobil grill- och rökvagn. I måndags premiäreldades vagnen vid Stiftsgården

Thomas kollar av  [1/6]

24 laxar blev varmrökta  [2/6]

"Jag hade lite tid över" och byggde en grillvagn som han tog med sig till jobbet  [3/6]

Bygget har tagit många timmar  [4/6]

Trä utan tjära är bäst att elda  [5/6]

"Vagnen går att utveckla" säger Thomas och har mer planer för den nya vagnen  [6/6]

När vi anländer till Tallnäs ryker den nya mobila grillvagnen. Snart ska den varmrökta laxen serveras. På ett släpvagnsunderrede har kocken Thomas Sjöberg byggt en rök-, grill och barvagn.

– Jag fick en idé och hade tid över när vi var korttidspermitterade. Det är ett släpvagnsunderede som jag byggde på en tank på. Svetsningen tog lite tid och att hitta de delar som jag behövde. Jag har slipat tanken och lagt på linolja så att den inte rostar. Här kan man utveckla mer, det finns möjligheter till både högtalare och ljusanläggning. Jag provade grillen och rökvagnen hemma innan jag transporterade den till Tallnäs, berättar Thomas Sjöberg.

Under fem timmar, i 60 – 80 graders värme, har 24 laxar fått ligga till sig i vagnen och snart är dom klara för att avnjutas.

– Jag använder träslag som al, ek, äppelträd eller bok. Det är bra trädslag då det inte är någon tjära i samt att det blir god röksmak, berättar Thomas och kollar av så att värmen är som den ska när vi är på besök.

Tallnäs hade korttidspermitterat fyra anställda. Men har nu dragit tillbaka permitteringen då sommarkollo arrangeras på Stiftsgården. Det är Svenska kyrkan i Jönköping som arrangerar sommarkollot och Tallnäs gästas nu av glada barn och ungdomar.

– Nu kör vi för fullt igen, hälsar Jenny Johansson i receptionen.

Taggar

Dela


Läs mer

Emil lyfter stiftsgården till nya höjder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *