Nyheter

Thomas debatterar PISA

Nyheter Riksdagsledamoten Thomas Strand från Vaggeryd debatterar  

Thomas sitter i utbildningsutskottet och har skrivit en debattartikel med anledning av de senaste PISA-resultaten och den växande ojämlikheten i skolan:

Efter PISA – jämlikheten i skolan behöver öka!
I förra veckan presenterades en ny PISA-undersökning som visar att kunskapsresultaten i svensk skola äntligen vänder. Det är ett styrkebesked av svensk skola och en arbetsseger för Sveriges lärare, rektorer och elever. Samtidigt fortsätter ojämlikheten att öka och det är tydligt att svensk skola står inför utmaningar som kräver kraftfulla insatser.

Svensk skolas paradgren har tidigare varit att vi kunnat kombinera höga kunskapsresultat med hög likvärdighet där varje talang fått utvecklats och nå sin fulla potential och ingen elev lämnats efter. Dit måste vi igen.

Socialdemokraterna har därför från dag ett prioriterat en jämlik kunskapsskola, tidiga insatser och ett attraktivt läraryrke. Dessa ligger fast. Vi ger varje lärare mer tid med sina elever och eleverna mer tid med sina lärare. Totalt gör vi i år skolsatsningar på över 10 miljarder, utöver de 10 extra välfärdsmiljarderna.

Nu behöver satsningarna på en kunskapsskola fortsätta, och den växande ojämlikheten tacklas. En central satsning är att stärka det tidiga stödet. Därför miljardsatsar vi på mer specialpedagogiskt stöd och på fler anställda i förskoleklass och på lågstadiet. Det har gett resultat. I dag jobbar 13 000 fler pedagoger i skolan än för två år sedan.

Samtidigt investeras det kraftfullt i läraryrket. Forskning visar att skickliga lärare är den enskilt viktigaste faktorn för elevers resultat. Därför får lärarna nu fler kollegor, mindre byråkrati att hantera och – inte minst – bättre betalt genom vårt stora lärarlönelyft för skickliga och erfarna lärare. Vi ska säkra att alla lärare får tillgång till kontinuerlig kompetensutveckling, så att alla elever får en undervisning av hög kvalitet anpassad till just deras förutsättningar.

Vi ska också fortsätta driva på för en skola som minskar skillnaderna mellan skolor – alla skolor ska vara mötesplatser där elever med olika bakgrund går i samma skolor och möts av lika höga förväntningar. De skolor som har störst behov får störst stöd och resurser till att attrahera de bästa lärarna.

Tiden är förbi då stora skattesänkningar gick före nödvändiga investeringar i våra barns och ungas kunskapsutveckling. Nu har alla ett ansvar att hjälpas åt – politiker, lärare, föräldrar och elever. Så utvecklar vi tillsammans den svenska modellen för framtiden.
Svensk skola ska vara den bästa ett modernt samhälle kan skapa!

Thomas Strand (S)
Riksdagsledamot från Jönköpings län

Thomas Strand (S)

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *