Nyheter

Thomas Strand förlorade sin riksdagsplats

Nyheter När riksdagsvalet var färdigräknat tappade socialdemokraterna ett mandat i länet och det blev Thomas Strand som förlorade sin ordinarie plats

Thomas Strand

När Thomas Strand insåg på valnatten att han, sannolikt, skulle förlora sin plats i riksdagen började han planera för tiden som kommer.

– Jag hade ställt in mig på fyra år i riksdagen, säger Thomas Strand och fortsätter med att han nu vill ut i arbetslivet några år. Att pensionera sig är inget han har tänkt sig.

– Sedan klockan 11.00 idag, måndag, står jag till arbetsmarknadens förfogande säger Thomas och titulerar sig som arbetslös/arbetssökande.

Thomas Strand valdes in i riksdagen vid valet 2006, men hade tjänstgjort under totalt ett halvår under mandatperioden 2002-2006 som ersättare. Han hade redan testat livet som riksdagsledamot och kunde därför komma in i arbetet relativt snabbt när han väl blev ordinarie ledamot. Riksdagsarbetet har främst inriktats på högre utbildning, forskning och rymdfrågor.

– Det är mycket viktigt att landets högskolor och universitet har tillgång till forskning för att kunna bedriva spetsutbildning. Det är också viktigt att våra lärosäten har hög kvalité för att kunna examinera studenter. Vidare ska det finnas doktorandprogram med mera för att ytterligare stärka Sverige i en global värld.

När det gäller Sveriges rymdprogram berättar Thomas Strand att Sverige ligger väl framme med industrier som tillverkar komponenter för till exempel satelliter. Det pågår ett arbete med att ta fram ett utvecklat program för rymden, men det får andra slutföra nu när Thomas Strand lämnar riksdagen.

Även om Thomas Strand har många järn i elden som ledamot i förbundsstyrelsen för Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS) och ordförande för ABF i Jönköpings län är det ett arbete han vill ha.

– Jag är angelägen om att ha rutiner för dagen och kunna bidra med den kompetens jag besitter, säger Thomas Strand och menar också att det är viktigt ur ett socialt perspektiv.

– Jag inser att man inte är så het på arbetsmarknaden när man är 64 år, säger Thomas Strand men hävdar att kompetens och erfarenhet bör vara goda konkurrensfaktorer.

Även om Thomas Strand tappade sitt riksdagsmandat så vet man aldrig om det kan bli riksdagstjänstgöring i alla fall. Thomas Strand är förste ersättare för socialdemokraterna i Jönköpings län och om någon av de ordinarie blir borta mer än en månad så kommer Thomas Strand att tjänstgöra.

Taggar

Dela


1 reaktion på Thomas Strand förlorade sin riksdagsplats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *