Nyheter

Thrainns första bil var en Skoda

Nyheter Thrainn Jenssen i Hok har ett mycket stort bilintresse och satt bakom ratten som tvååring. Följ med i vår serie "Min första bil".

Skoda 100 L

När Thrainn fyllde 17 år, som är åldersgränsen på Island, tog han körkort. Han körde upp på en fredag men fyllde 17 år på lördagen. Han bad då att de skulle lämna in körkortet på polisstationen vilket de gjorde. Vi midnatt, någon minut in på lördagsdygnet blev han skjutsad till polisen och kunde hämta körkortet där. När han tog körkort fick han en bil av sin morfar, en Skoda 100 L av 1971 års modell. Bilen målades om i helgult och efter ytterligare ett halvår byttes färgen mot en mera lila nyans. Målandet sköttes av en kompis som idag är en framstående konstnär på Island. Bilen användes flitigt då de raggade runt i Akranes. De var åtta bilar som puttrade runt runt i knapp styrfart på en slinga som var en knapp halvmil. På helgerna hände det att de åkte de 10 milen till Reykjavik för att synas på gatorna där.

Thrainns körkort krävde fyra lektioner eftersom körskolan noterade att han körde ganska bra. Förklaringen till det finns hos hans morfar som hade ett problem med att ena benet var 17 cm kortare än det andra. Det fordrades många resor till sjukvård i Akranes och Reykjavik och vid 11 års ålder anlitades Thrainn som chaufför fram till stadsgränserna, sedan tog morfar över.

Thrainn med några bilar

Förutom alla bruksbilar så har han haft en Ford Escort -78 när han påbörjade en rallykarriär, en karriär som bara varade en höst med några få tävlingar. Men bilintresset är och har varit stort genom alla år och han tror att han har haft minst 150 bilar genom åren varav ganska mänga ”jänkare” som det är gott om på Island. Orsaken till det är den amerikanska militärbasen där. När soldater placeras på Island tar de med sig bilen från USA, men när de flyttar hem säljer de bilarna på auktion och köper nytt när de flyttat hem.

För närvarande äger han en BMW 525 kombi, en Skoda pick-up, en VW Golf cab, en Jaguar x16 samt en Chevrolet El Camino.

För att återgå till premiärturen som tvååring så var Thrainn med sin morfar till kyrkogården, När morfar skulle uträtta ett ärende lämnades nycklarna i med tvåans växel på plats. Thrainn som var nyfiken vred om startnyckeln varvid bilen tog fart och det slutade efter några meter mot kyrkogårdens stenmur.

Fotnot; Flera läsare välkomnas att berätta eller bli intervjuade om sin första bil. Välkommen att kontakta oss på redaktionen@skillingaryd.nu eller redaktionen@vmo.nu

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *