Nyheter

Tidigare beslut upphävs

Nyheter Medborgarförslaget lämnades in från Monika Sporrong för fyra år sedan att kommunen ska utöva tillsyn och lösa in sådana markområden i Vaggeryds samhälle som enligt gällande regelverk ska vara allmänrättsligt tillgängliga. Tidigare beslut togs av kommunstyrelsens arbetsutskott, vilket nu har upphävts.

Arkivfoto

2016 hanterade kommunstyrelsens arbetsutskott, efter remissyttrande från miljö- och byggnämnden, tekniska utskottet och kultur-och fritid, medborgarförslaget. Enligt två av tre nämnder behövdes Lantmäteriets hjälp, vilket skulle kosta 80 000 kronor.

– Ska vi kosta på denna basutredning för att hantera ett medborgarförslag, undrar kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) och meddelar att man nu river upp tidigare beslutet.

Gert Jonsson (M) fortsätter att kommunen ska kunna hantera förslagen själva och ge svar, utan att köpa in tjänster. Alla var dock inte överens i frågan.

– Det blev votering där resultatet blev 8 – 4. (SD) delade på sig och en av dem röstade för femklöverns beslut och en (SD) avstod röstning. Vi tycker att vi ska utreda frågan med hjälpa av lantmäteriutredning och då kan kommunen proffsigt kunna svara på förslaget, men det säger man nu nej till. Då kommer man inte till rätta med situationen att allmänheten inte kommer att få tillträde till marken. Det finns platsmrk som man inte anser är tillgänglig eller upplevs som tillgänglig. Nu är det utredningen ni avslår, säger Kenth Williamsson (S) som med sin partigrupp fick 4 röster.

– Vi anser att vi inte kan hantera det här själva. Beslutet vi lämnade på kommunstyrelsen är att vi ska hantera medborgarförslaget, där finns ingen tjänsteskrivelse med. Vi kommer att ta om den här frågan i arbetsutskottet igen. Vi upphäver nu tidigare beslut att uppdra till Lantmäteri eller motsvarande kompetens för att utreda förutsättningarna. Det är utredningen vi avslår, inte medborgarförslaget, kommenterar Gert Jonsson (M).

– Jag tycker att de nämnder som hanterar förslaget ska få hjälp, att det kostar pengar att utreda ett medborgarförslag och motioner är inget nytt, avslutar Kenth Williamsson (S).

I medborgarförslaget finns att läsa; att kommunen får lösa in privatägd mark, som enligt detaljplanen ska användas för allmän plats när kommunen är huvudman. Rätten till inlösning är villkorslös och gäller såväl under som efter genomförandetiden. Rätten till inlösning, liksom skyldigheten till inlösning, är reglerade i plan- och bygglagen. Det finns områden utmed Hjortsjöns, Hjortsjöåns samt Lagans stränder som inte är (eller upplevs som) allmänsrättsligt tillgängliga. I många fall strider den olaga privatiseringen mot gällande regelverk gällande detaljplaner. Kommunen har skyldighet att tillse att gällande regelverk efterlevs. Förslagslämnaren tycker att det är olyckligt att kommunen inte själv följer de lagar och regler som finns och begärde för fyra år sedan att kommunen ska utöva tillsyn och lösa in sådana strandområden, som enligt gällande regelverk, ska vara allmansrättsligt tillgängliga.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Tidigare beslut upphävs

Behöver vi ens besvara motioner lagda av människor som inte bor i kommunen?
Är inte en medborgarmotion per definition något som en medborgare i kommunen vill ha utrett eller gjort?
Var bor motionären?
Inte i vår kommun, frågan är hon bor i Sverige?
Eller betalar hon sink-skatt i Spanien?

Inte till vilken kostnad som helst vilket klart framgår! Våra skattepengar ska vi vara rädda om och förvalta till medborgarnas bästa och detta är inget som vi behöver veta nu för vi har inget vetat på 50 år så då kan det vänta helt enkelt!

Beslutet handlar om att ta fram ett bra underlag där det klargörs vilka regler som gäller för allmänheten så att man kan besvara medborgarförslaget på ett bra och seriöst sätt. Detta röstade ni själva för såväl i nämnderna dit det remitterades som i Kommunstyrelsens AU. Vill ni inte längre att det tas fram ett bra underlag?

Bra beslut! Detta förslag bygger på avundsjuka i mångt och mycket tyvärr. Möjligheten att gå runt sjön går alldeles utmärkt utan att gå över dessa 5-10 tomter och har så gjort de 30 år jag bott här! Vi behöver de pengarna till annat. Att S går på detta har ju sin förklaring i att en av de sina la medborgarmotionen, använd arbetstiden och våra skattepengar bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *