Nyheter

Tilldelade lodjuren sköts idag

Nyheter Licensjakten efter lodjur 2020 i Jönköpings län har avslutats då de båda tilldelade lodjuren har fällts i Värnamo respektive Mullsjö kommun.

Foto: Lars Petersson

Länsstyrelsen i Jönköpings län beslutade i slutet av 2019 om en begränsad licensjakt efter lodjur med en tilldelning på två djur oavsett kön och ålder. Jakten har bedrivits inom ett avgränsat jaktområde som innefattade östra delen av Värnamo kommun och den norra delen av Mullsjö kommun.

Båda lodjuren fälldes den 1 mars, en i Värnamo kommun klockan 06.40 och den andra i Mullsjö kommun klockan 13.04.

De båda fällda djuren kommer att besiktigas av Länsstyrelsen och därefter skickas vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Taggar

Dela


18 reaktioner på Tilldelade lodjuren sköts idag

Lodjur är de minst störande predatorer och hur kan man sortera dessa djur för avskjutning alltså hona med ungar kan stryka med det kan inte vara rätt. Därför låt dessa djur vara i fred. Klart att jägarna är sugna på att komplettera med lodjurtroféer .

Det var väl lodjur som var ämnet för dagen. I Skillingarydsområdet har det inte delats ut en enda licens trots att det verkar vara gott om lodjur. Vi trodde här var två honor med 3 respektive 2 ungar, men nu verkar det vara en hona med bara en unge också. Utöver detta finns det handjur, exempelvis den jag flera gånger sett gå över gärdet. Det var lite piffigt när det var något enstaka djur, men över 10 djur på ett par kvadratmil blir så mycket att rådjursstammen minskar drastiskt. Hur många rådjur per år konsumerar 10+ lodjur och hur många rådjur finns här? När hamnar man i skärningspunkten där lodjuren börjar svälta?

Lodjuret kräver viltrika marker för att få tillräckligt med föda. Lodjuret förekommer i stor utsträckning i kuperade och från människan ostörda marker där det finner skydd. Hemområdet kan innefatta såväl skog som jordbrukstrakter eller andra mer eller mindre öppna marker. Lodjurets hemområde för honor är 3-5 kvadratmil och för hanar 6-10 kvadratmil. Två vuxna djur av samma kön delar aldrig revir

Du har tio djur på ett par kvadratmil. Sveriges lodjurstätaste område upphöjt med tio.

Lodjur anpassar sina matvanor efter tillgången, jagar hjortdjur (som rådjur och ren där dessa finns), annars främst hare, skogsfågel och smågnagare men kan också döda får och get och även mindre rovdjur som räv…

Ovan uppräknade djur finns inte i ditt område? Svältande lodjur……

Till alla :

Vi bor mitt i skogen med över 1 km till närmaste granne åt alla håll.
Vi har djur.

Jägarna som stryker runt våra marker bor alla i villor i centrala Skillingaryd.

Dom släpper sina hundar som rusar runt husen för att jaga ut våra halvtama rådjur och älgar så dom ska kunna skjuta dom utanför våra marker, där dom inte får jaga.

Och det tycker jägarna är bra naturvård ? ? ?

Att hänga upp på väggen en massa horn av halvtama rådjur och älgar skulle vara mer naturvård än att ha skjutit en VILD gris, som kräver större skicklighet än att sitta på en stol i en buske och skjuta halvtama rådjur och älgar, är något som varken vi eller resten av icke jägarna har svårt att förstå…

Det stämmer att jakt var en del av samhället men det är inte som förr att jakt var nödvändig för husbehov , den där filmen Jägarna har nog inspirerat för mycket på unga jägare att de har blivit fanatiker på att jaga .En del av dom äter inte ens kötet från dom djur de skjuter.

Bor man i ett samhälle eller stad har man en syn på de vilda djuren,bor man på landet o har samboskap har man en annan,rätta mej om jag har fel.

Bra jobbat! Men med tanke på hur fort kvoten fylldes så kanske den skall utökas till nästa licensjakt.

Skillingarydsbo : Men då kanske du och de dina kan ta och jaga VILDA djur istället för halvtama rådjur och älgar som just lämnar trädgårdar…
Men skjuta vilda grisar verkar vara en alldeles för svår uppgift…

Då var du igång. Verkar vara känsligt ämne för dig. Kanske borde ta jägarexamen o visa oss andra?

Detta gnäll om allt och inget dessa är rovdjur som måste hållas i shack både för viltet och tamdjur.

Jakt är en del av samhället och naturen, bara att ni trädkramare accepterar det. Offerkoftan kan ta av er.

Klart jakt är en del av samhället. Det är
ingen som sagt emot. Men frågan är om vi ska börja skjuta av djur som vi har få utav. Rovdjur dödar andra djur så är det bara. Snarare ni som har tamboskap som börjar gnälla för att en varg eller likande tagit några av ”era” djur.
Det är väl ni som ska bita ihop och till er säga att det ”är en del av samhället.

Skillingarydsbo- om nu jakt är en del av samhället o naturen, då är väl träden det med?
Sen kan man ju diskutera vilken funktion jakt är idag. Vuxna som skjuter för nöjes skull, det är ju lite skillnad när jakt var livsnödvändigt för ett samhälle. Titta på dox dokumentären som heter vår gård då får du en inblick i samhälle o natur.

Det är inget nytt friska djur som inte ens märks eller gör någon skada de ska skjutas men problematiska vargar de ska skyddas så om man skjuter en varg som dödar ens får eller hund den får man inte röra.

Ni måste var nöjda nu va? Smidigt sätt att bli av med (problemet) att bara sikta och skjuta. Ska ni fortsätta och skjuta tills det inte finns något kvar att skjuta. För ammunitionen tar ju inte slut slut lika snabbt som djuren

Lodjurstammen ökar, det är därför vi har haft licensjakt i två åren. Jägarna vill troligtvis inte skjuta alla djur utan förvalta viltstammarna långsiktigt för att även i framtiden kunna jaga och få naturupplevelser och ett klimatsmart kött.

Doris du verkar ha stenkoll på hur jakt bedrivs. Bara gå ut o sikta o skjuta jo tjena! Du är välkommen att hänga med ut så skall du får vara med om en gemenskap o spänning, förvaltning långt bortom dina fantasier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *