Nyheter

Tillsammans mot ensamheten

Nyheter Pensionärsföreningarna har under några träffar i höstas utformat möjligheten för den äldre att slippa vara ensam

Pensionärerna ordnar vän-träffar  [1/7]

Otterbergs bjöd på fika  [2/7]

  [3/7]

Tillsammans mot ensamheten  [4/7]

  [5/7]

  [6/7]

Hoppas på god uppslutning på första träffen i januari  [7/7]

Hos Gunilla och Björn Otterberg i Skillingaryd mötte 13 personer upp under en fredagsförmiddag för att lägga sista handen för vårens förberedelser för ”Tillsammans mot ensamheten”… och fika förstås.

– Vi kommer att skicka ut inbjudan under januari månad till vår vän-träff på Jupiter den 13 februari, med hjälp av kommunens hemtjänst här i Skillingaryd. Vi tror att många sitter ensamma som inte vill vara ensamma. Vi har sökt pengar från socialstyrelsen, 48 000 kronor, som ska täcka bland annat resor. Och fika förstås. Vi har under hösten träffats för att forma fram ett program som vi tror passar våra medmänniskor som ofrivilligt sitter ensamma hemma. Vi vill sätta guldkant på tillvaron, berättar Britt Johansson, som varit studieledare för höstens cirkeln där hela kommunens pensionärsföreningar funnits på plats.

För de äldre som inte har möjlighet att komma till Jupiter utlovas hämtning och även hembesök kan göras om man vill.

– Kommer det här igång ordentligt behöver vi vara fler än de tretton personer som träffas här idag. Vi har aldrig prövat detta tidigare med vän-träffar, jag tror och hoppas att det blir mycket uppskattat, fortsätter Britt Johansson.

– Det viktigaste på vän-träffen är att vi öppnar dörren för samtal, och att vi bjuder på kaffe såklart. Vi äldre kan nog få igång samtalet, det kan handla om hur vi upplevde julen förr, börjar vi prata om något så lossnar det snart, konstaterar Lennart Fritz, ordförande i SPF Skillingaryd som fortsätter berätta att det kan vara svårt att hitta de ensamma även om man vet att ensamheten finns hos många.

Under januari månad kommer inbjudan gå ut via hemtjänstens försorg, vilket sällskapet är mycket tacksamma för.

– Jag ser fram mot trevliga träffar och att vi kommer att fylla en viktig funktion, att slippa vara ensam och ha någon att prata med, säger Britt Johansson.

– Kontakten i gruppen ska bli roligt, det kommer säkert ”stick- och virkgrupper” ur dessa framöver. Vi är nog många som har samma intresse, det tror jag allt, menar Gunilla Otterberg.

– Vi sätter guldkant på tillvaron hos de ensamma. Vi gubbar får väl prata lumparminne eller något, det löser sig alltid. Det finns många idéer, kommenterar Lennart Fritz.

Vän-träffen är för dig som är över 65 år.

Taggar

Dela


Läs mer

Sätter guldkant på tillvaron för ensamma äldre

2 reaktioner på Tillsammans mot ensamheten

Ett stort problem är transporter till och ifrån olika mötesplatser. Går det att lösa finns det möjligheter till andra aktiviter plus den nya mötet som ordnas. God Jul alla

Ett mycket bra initiativ av civilsamhället. Mer
sådant behövs i vår mörka tid. Passar på att
önska alla ofrivilligt ensamma en God Jul och
ett Gott Nytt År.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *