Nyheter

Tio år som företagare

Nyheter Nästa vecka är det tioårsjubileum för Emelie Jakobsson som ägare till klädbutiken People i Vaggeryd.

Emelie Jakobsson driver People i Vaggeryd.

Emelie och hennes tre anställda Paula Beimer, Caroline Almfors och Maja Pettersson är duktiga på att sälja kläder och att fixa en trivsam och välkomnande klädbutik. Butiken som säljer kläder till dam, herr och barn men även smycken och annat är alltid fint dekorerad och det ger en mysig atmosfär. Vi träffade Emelie veckan innan jubiléet och ställde lite frågor.

Hur kändes det för tio år sedan när du tog över?

– När jag fick frågan 2013 att ta över butiken var min yngste son två veckor gammal så det kan man ju räkna ut hur det kändes, skrattar Emelie. Men jag funderade en stund och kom fram till att det var ju egentligen det som jag alltid hade drömt om. Så efter lite överläggningar med de ekonomiskt kunniga i släkten så bestämde jag mig för att köra på. Då hade jag varit anställt i butiken sedan den startades av Krister Grunditz sex år tidigare.

Att det blev just klädbranschen för Emelie var något av en slump. När hon var liten skrev hon i ”Mina vänner böckerna” om att hon ville jobba i butik eller på kontor och båda dessa saker gör hon i dag. Efter handel- och administrationsprogrammet på gymnasiet fick Emelie en praktikplats i en klädbutik i Värnamo där hon sedan fick anställning. Redan där jobbade hon tillsammans med Paula Beimer och när butiken People öppnades i Vaggeryd 2007 tog kollegorna följe och började där.

Emelie Jakobsson och Caroline Almfors i butiken.

Hur har butiken utvecklat sig på de här tio åren?

– Vi tre som jobbat här har fått vår stil och nisch på butiken. Vi har sollat bort och tagit in nytt och har fått det till det som vi står för, en butik som är lite mer i nuet. Vi har moderniserat det lite och försöker att ha ett brett sortiment.

Vad är det bästa med att driva en butik i centrum?

– Det är kontakten med kunderna och att man känner till dem och ofta har man koll på vad de gillar. Det allra bästa med att driva en butik här är att det är så uppskattat och att man får höra det väldigt ofta. Det tror jag inte att man får i en större stad. Att dessutom driva den här i Vaggeryd är tacksamt för folk är trogna, det ser man ju framför allt när det anordnas saker här i centrum för det är alltid stor uppslutning.

Vad tänker du om nätbutik kontra fysisk butik?

– Det unika är ju att få i hop mixen. Alla våra varumärken finns på nätet men det är mixen av varumärken och den personliga servicen som vi har som blir det unika.

Vad är det bästa och det tuffaste med att vara egen företagare?

– Det som är bra är ju att man har ju en slags frihet. Och om man gillar att har ansvar, känner sig driven och gillar utmaningar som jag gör så är det det bästa. Dessutom är det väldigt omväxlande. Man jobbar fysiskt i butiken, är inköpare, administratör, ekonomiansvarig man har ju alla delar. Det som är tufft är att det blir väldigt skört när det blir ekonomiskt dystrare perioder. Sällanköpshandeln är ju det som sollas bort allra först. Man har ju alltid det yttersta ansvaret både för sig själv och för sin personal. 

Vad ser du för utmaningar framåt?

– Det pratas mycket om att de fysiska butikerna kommer att bli färre men jag tror att vi är ganska säkra här ett bra tag till. Jag tror inte att ett litet samhälle vill bli av med sina fysiska butiker. Det hör man ju varje gång det försvinner någon att det är så synd att de har lagt ner. 

Hur ser butiken ut om tio år?

– Vi har hittat vår nisch och vi fortsätter att följa trenderna. Vi byter varumärken och hänger med på det som är i ropet.

Nästa vecka firas det lite extra på People i Vaggeryd med jippon, kaffe & kaka till kunderna. Vi önskar Emelie och hennes gäng lycka till framåt!

Den där lappen var bra tycker jag.   [1/5]

Välkommen in!  [2/5]

  [3/5]

  [4/5]

  [5/5]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *