Nyheter

Tio fler poliser

Nyheter Det jobbar riksdagsledamoten Andreas Carlson (KD) för. Igår träffade han handlare från Vaggeryd och närpolisen för att diskutera rättsfrågor.

Andreas Carlson (KD) besökte under gårdagen Vaggeryd  [1/4]

Han träffade partikompisen Thomas Axelsson, polisen Anders Sund och Fred Edqvist  [2/4]

Andreas Carlson (KD), Joakim Sörås och Christer Carlsson  [3/4]

Politiker, handlare och polis diskuterade rättsväsen  [4/4]

Lokala (KD)-avdelningen hade bjudit in riksdagsledamoten Andreas Carlson (KD), som sitter i justitieutskottet, till Vaggeryd där en träff med närpolis och handlare gjordes. Andreas var intresserad av hur butiksägarna och närpolisen i kommunen jobbar förebyggande med utsatta ungdomar, polissamarbetet med handlarna och övriga rättsfrågor. En fika i skuggan utanför Edqvist IT intogs och på plats var Thomas Axelsson (KD), Andreas Carlson (KD), Anders Sund från polisen och butiksägarna Fred Edqvist, Christer Carlsson och Joakim Sörås på ICA. Thomas Axelsson (KD) ville veta vad handlarna tycker och säger om dagens rättsväsende.

Anders Sund, som jobbat som polis i Värnamo sedan 2004, berättar för Andreas Carlson (KD) att polisen har ett stort område att närvara på, en dygnet-runt-station och en arrest samt ett antal områdespoliser och de som ansvarar för Vaggeryd utgår från Värnamo. Anders tycker generellt att samarbetet med kommunen fungerar bra tillika med skolan, fältarna och kommunens beredskap- och säkerhetsansvarig.

– Vi försöker styra vårt arbete där vi behövs bäst. Är det något under uppsegling försöker vi att lägga våra resurser där. Har vi mycket problem här är vi här mycket, men ibland kanske det bara är för tillsyn. Tidigare års medborgarlöfte har vi inskrivet att jobba med narkotika bland ungdomar, berättar Anders Sund.

– Drogerna är ingen stor sak, våra största problem är ungdomar som snattar. Vi har haft mycket stölder men polisen har varit snabbt på plats även om det inte finns någon polisstation i Vaggeryd. Vid självutcheckningen var det mycket snatterier förr, men det har lugnat sig. De åtgärder vi gjort ser vi som positiv utveckling, säger Joakim som menar att det var avskräckande att ta dit både föräldrar och polisen vid eventuell snatteri och nämner att alla kan spåras då man drar sitt kort men inte betalar för alla sina varor vid självutcheckningen.

– Det ska vara så många poliser att man ska kunna vara på skolan för att informera om att brott ger straff, vilket vi också går på val till. Vi måste prioritera det som är akut, men det långsiktiga är också väldigt viktigt. Kul att höra att det ger resultat då man involverar både polis och föräldrar, säger Andreas Carlson (KD).

– Varje gång vi presenterar brottstatistiken för kommunen blir politiker förvånade, men kommunens statistik innefattar även Krängsbergs trafikplats och på E4;an passerar det enorma mängder, menar Anders Sund som säger att stora kontroller tar på polisens resurser.

– Vi vill ha 10 000 fler poliser totalt i Sverige, men jag tror att om vi höjer lönerna så kommer en del tillbaka. För Vaggeryds del handlar det om 10 poliser till kommunen, det kan låta mycket, men det är ett behov på det och vi ska lägga vad som krävs, säger Andreas Carlson (KD).

– Ja, fler poliser behöver vi. Händer det något här är poliserna i Gislaved, säger Christer Carlsson.

En fast plats bör finnas menar Thomas Axelsson (KD) och tror att allmänheten vill ha en plats att gå till när man vill polisen något.

– Vi har en lokal tillgänglig på Skillingehus om vi skulle behöva något akut. Den används inte ofta, men lokalen finns där om vi behöver den, menar Anders Sund.

– Vi vill prioritera vardagsbrott och man ska vara trygg även i Vaggeryd men vi ser problem med ungdomsrelaterade brott. Den tolerans som finns idag med narkotika är betydligt lägre idag och skulle polisen få mer resurser skulle det bli mycket bättre, menar Andreas Carlson (KD).

I Vaggeryds kommun ligger det mesta inom normala variationer berättar polisen Anders Sund. Vissa år sker någon kategorin av brott mers som till exempel skadegörelser eller bråk på skolor. Polisen jobbar nära med fältsekreterare och nu ser man att trenden av bråk har minskat.

– Man lär sig förebygga, man visar sig mer i butiken och viktigt att man ser alla kunder och hälsar på dem, tipsar Joakim Sörås om.

– Angående polisens övervakningskamera så ska dessa prövas medans andra myndigheter får det alldeles för lätt. Kameradebatten ändrade sig rätt mycket efter terrorattentatet. Tryggheten ska komma tillbaka, säger Andreas Carlson (KD).

På ICA i Vaggeryd portas alla snattare i ett år och en administrativ bot för varje gång man stjäl har införts, då det krävs mycket av personalen och kostar samhället mycket. Andreas Carlson (KD) antecknar Joakims tips och tar med sig detta till riksdagen.

Om ni skulle vara fler poliser idag vad skulle ni vara?
– Vi resonerar fortfarande så att vi ska akta oss för att binda en ökad resurs, vi ska fortsätta jobba där vi behövs. Man kan inte säga att ett visst antal poliser löser ett visst antal brott och då låser vi upp en ökad resurs. Risken är att vi inte får fler då. Vi tittar på hur vi både kan öka det brottsförebyggande. Stommen och grunden är alltid vår egna resurser, även om det händer något stort någonstans, till exempel skjutningarna i Värnamo, säger Anders Sund.

– Är det något mer vi kan göra för att trygga för er handlare, undrar Andreas Carlson (KD).

– Vardagsbrottsling, den man hämtar en gång om dygnet, det måste vara enormt resurskrävande. Att inte ha ett regelverk som styr detta, säger Christer Carlsson.

– Många av de mindre brotten, tar många timmar i polisarbetet, och när man vet på förhand att det här inte kommer att leda någonstans, säger Andreas Carlson (KD).

– Fältarbetare ska ni vara stolta över, de känner de flesta, rör sig i samma miljö som ungdomarna och har ett bra nätverk runtomkring sig. Ungdomarna känner sig identifierade om man har hälsat på dom tidigare under kvällen, avslutar Anders Sund som menar att det är viktigt att synas och finnas bland ungdomarna.

Taggar

1 reaktion på Tio fler poliser

Ja tio fler poliser skulle innebära att vi får nästan dygnet runt bemanning av två poliser i varje skift. De kunde med fördel ha någon av brandstationerna i Skillingaryd eller Vaggeryd som utgångspunkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *