Nyheter

Tjurhults mosse

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera de naturreservat som finns i Vaggeryds kommun. Totalt finns det tio naturreservat som är väl värda att besöka

Bild från länsstyrelsen

Tjurhults mosse är ett flackt våtmarksområde med varierad sumpskog. Det växer främst lövträd i mitten av reservatet och barrträd i nordväst och sydost. Det rinner en bäck genom reservatet som mynnar ut i sjön Eckern. Stora delar av reservatet är mycket blött och svårtillgängligt.

Syfte

bevara naturskogsartad sumpskog med kvalitéer som olikåldriga trädbestånd och god tillgång till död ved
restaurera yngre tallplantering till naturskogsartad skog.

Syftet med naturreservatet ska uppnås genom att området i huvudsak lämnas för fri utveckling med intern dynamik och andra naturliga processer. En ung tallplantering ska restaureras innan den lämnas till fri utveckling

Växt- och djurliv

Den vanligaste naturtypen i Tjurhults mosse är lövsump­skog. Här dominerar glasbjörk med inslag av klibbal, gran och tall. I vissa partier har många träd dött på grund av rörligt markvatten, och tidvis högt vattenstånd, och det är därmed mycket gott om död ved. Fältskiktet domineras av tuvull och grenrör. På ett mindre område växer signalväxten missne. Bäcken är delvis kantad av relativt gamla klibbalar. Närmast sjön Eckern finns björkar, klibbalar, pors, trådstarr, flaskstarr och strandklo. Det finns också unga tallbestånd samt äldre mer naturskogsliknande tallsumpskog med enstaka gammeltallar.

Hotade arter

Några ovanliga arter som noterats i reservatet är grynig blåslav, som främst växer på gammal tall, samt brunpudrad nållav, som förekommer i fuktiga skogar av naturskogskaraktär. Även tjäder har noterats i reservatet.

Friluftsliv

Tjurhults mosse är mycket svårtillgängligt på grund av den blöta terrängen och idag finns inga friluftsanordningar.

Det är det sista naturreservatet i Vaggeryds kommun om vi presenterar. Vill ni veta mer om naturreservat i grannkommuner eller i länet kan ni söka information på länsstyrelsens hemsida.

Källa: lansstyrelsen.se/jonkoping/besoksmal/naturreservat

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *