Nyheter

Tjuvjägare sköt lodjur

Nyheter Polisen utreder just nu ett grovt jaktbrott och det handlar om att ett lodjur ska ha blivit skjutet och lämnats i skogen.

Det handlar om grovt jaktbrott, säger polisens presstalesman Thomas Agnevik.

Polisen fick i går vid 17.48 påringning av en person som trodde sig sett ett lodjur och en dovhjort. Detta var vid länsväg 817, strax utanför Hok.

Polisen skickade en eftersöksjägare till platsen för att undersöka djuren. Det visade sig handla om ett rådjur som varit dött en längre tid men jägaren påträffade också ett dött lodjur.
– Jägaren gjorde bedömningen att lodjuret blivit skjutit, berättar polisens presstalesman, Thomas Agnevik.

Jägaren tog hand om de döda djurkropparna och polisen har nu spärrat av området där djuren hittades och gjort en brottsplatsundersökning.

– Vi ska försöka se om vi kan hitta några spår efter den som gjort detta, fortsätter Agnevik.
Polisen utreder händelsen som ett grovt brott.
– Händelsen utreds som ett brott mot jaktlagstiftningen. Rubriceringen blir grovt jaktbrott, avslutar Agnevik.

Arkivbild: Lars Petersson

Taggar

19 reaktioner på Tjuvjägare sköt lodjur

Det tjuvjagas på natten från bilar och med starka strålkastare och ljuddämpare. Där behöver polisen göra en insats. Oftast är det unga jägare som vill pröva sin jaktlycka.

Om man kör senare på natten och ser vid något tillfälle hur refläktorerna sveper över öppna fält i mörker då börjar man undra vad fan de sysslar med klart man kan inte se om de har gevär med ljuddämpare på man kan bara dra en slutsats , det skulle vara svårt att förklara för polisen vad man sysslar med. Hur tror du att lodjur som är så skygg hade blivit skjutet min uppfattning inte på dagen, det bästa vore ta bil nr om det går.

”Frågande”. Du utgår från att dina medmänniskor är ute i olovliga ärenden, och som samhället har förändrats kanske du gör rätt i det. Men vi har kört omkring på nätterna och lyssnat efter ugglor och nattskärror – utan kriminell avsikt. Hur gör man om man vill inventera nattlevande djur? Då är det antingen spårsnön eller lampa som gäller. Men det finns ju folk som blivit misstänkta för tjuvjakt bara de följt ett spår, i synnerhet om där är blod i spåret. Men jämför då med spårningen av ”Ålarydsvargen”, den som sprang omkring med brutet och blödande vänster bakben i minst 14 månader. Det var ju inte tjuvjakt när den spårades – och Länsstyrelsens representant ofta var med.

”frågande” – Tyvärr leder sånt där prat till allmän misstro då det för mig och mina jaktvänner inte existerar att man skulle bedriva jakt på det viset. Däremot har vi varit ute och inventerat våra marker, speciellt då åkermark efter vildsvin då dom oftast står ute på fälten efter mörkrets intrång. Mig veterligen är det inte olagligt att lysa med ficklampa när den som bäst kommer till pass. Att därför anta att man är ute och tjuvjagar skrämmer mig.

Någon har ju uppenbarligen skjutit lodjuret och det är väl självklart att man blir misstänksam om man ser ljus av olika slag på åkrar och fält mitt i natten! Speciellt med alla dessa inbrott som är jämt och ständigt. Polisen själva vill ha in tips på precis sånt här, så vilka är ni att smutskasta den som kommenterade först? Alltid detta tjafsande och fingerpekande med alla som kommenterar istället för att diskutera själva artikelns innehåll!

Sofie- självklart ska all tjuvjakt straffas! Det ÄR olagligt och oftast väldigt oetiskt av flera anledningar. Men att ANTA att folk tjuvjagar i allmänhet och att det är unga jägare i synnerhet är att dra det lite långt kan jag tycka. Unga jägare utmålas som cowboys som ligger med dämpare och stora lampor ute på varannan åker nätterna igenom. Det funkar inte så och att påstå nåt annat utan någon som helst substans är regelvidrigt. Ser man däremot att någon form av tjuvjakt ägt eller äger rum ska man genast ringa polisen! Det är min bestämda uppfattning.

Där har du jättefel Sofie. Då vet jag minst 50st jägare i kommunen du kan anmäla om du vill. Då vi ofta lyser efter vildsvin nattetid och det är helt lagligt.

Tack ” Sofi ” du verkar mer förstående med denna händelse en de övriga. CK skriver att tjuvjakt inte förekommer han få lysa hur mycket man vill på sina åker marker efter viltsvin men att det skrämmer honom om man bara skriver om detta , man vet vad man får göra och inte göra men det skulle skrämma mig om någon skulle åka omkring och lysa med laddat bössa i bilen därför ska man försöka ta bil nr: och ringa till polisen.

Man har inte bössan laddad i bilen och man har lösa lampor man lyser med när man letar efter vildsvinen. Herregud vilken okunskap.

Stefan du har missupfattat det hela lite nu var det fråga om den k lodjuret och dovhjorten att det har begåtts grov jakt brott uppger polisen. Hur det har gått till vet man inte i nuläget. Det var inte fråga om skjutna vildsvin eller hur man jagar dom – jag vet hur man jagar vildsvin och hur man gör eftersök. Om någon åker omkring och tjuvjagar är det stor risk att de har laddat vapen i bilen – hoppas att polisen gör sitt jobb

Den jägare med rent mjöl i påsen behöver inte oroa sig om nu någon ringer polisen för att det är ljuskällor i skogen på natten. Intressant förresten Stefan, att jägare är ute i skogen och lyser efter vildsvin på nätterna. Jag visste inte det, trots att flera i min släkt är jägare. Men de brukar sova på natten då de jobbar på dagarna. Högst intressant också att polisen inte har nämnt detta som alternativ förklaring när man ringer och anmäler att det är bilar och folk med ficklampor i skogen. Kanske kan du Stefan, och ni andra jägare här, kan informera polisen så de också får ta del av era olika aktiviteter? Det känns faktiskt relevant.

När tror du man jagar vildsvin om inte på nattetid?
Visst jagar man på dagen också men då vildsvin är ett nattdjur så är det oftas då man jagar dom. Kanske är så att dina släktingar inte jagar vildsvin

”Sofie”. Du måste vara ganska främmande för de legala behov som finns på landsbygden. ”…någon ringer polisen för att det är ljuskällor i skogen på natten” – det finns mängder av anledning till att jag går med lampa i skogen. Om jag är på väg hem och det blir beck-mörkt – då tänder jag en lampa. Om någon kör på en älg och eftersöksjägaren måste ut – då är det både lampa och vapen i skogen. Att dina släktingar inte berörts av vildsvinsproblematiken är förståeligt, för hos mig kom vildsvinen för två år sedan. ”Högst intressant också att polisen inte har nämnt detta som alternativ förklaring när man ringer och anmäler att det är bilar och folk med ficklampor i skogen”. Har du verkligen ringt polisen om något sådant??? Då tycker jag du missbrukat polisresursen. Då kan det vara förståeligt om de inte hinner ut när det sker ett riktigt inbrott eller något annat klart brottsmisstänkt – men att ringa om bil och ficklampa……..

Så där ja, då kom fingret fram igen! Vuxna som försöker läxa upp andra vuxna och som tycker att alla ska leva och tycka precis som dom. Tröttnar ni aldrig på att alltid försöka tillrättavisa folk på var och varannan artikel? Usch!

Sofi ! tummen upp för dig, det är många kommentarer om nattjakt på vildsvin med lampor tydligen är det många som jagar på natten men varje jägare måste väl känna till vad som gäller när man jagar på natten och vad man får jaga. Jag tror inte att någon utav dessa jägare skulle gilla att någon annan kommer på natten och lyser på deras jakt marker de skulle inte tveka att ringa till polisen direkt för det är tjuvjakt likaså när man kör på ett djur så får man varken avliva djuret eller göra eftersök, de som har skjutit lodjuret var tydligen inte på sina egna jaktmarker försök förstå han som hittade dessa djur.

Rättelse där. Man får avliva djuret om man har kunskap om att förkorta dess lidande åtminstone på mindre småvilt rådjur och neråt. Det är inga problem alls men man skall veta vad man gör. Man får ju givetvis inte gå in med laddat vapen på annans jaktmark utan att bett markägare om lov. Är det skadat vilt brukar det till 100% inte vara några problem. Min egen spekulation är att det skjutna lodjuren är skjutet någon annans stans och dumpad på annans mark. Att man skulle åkt runt på åkrarna med laddat vapen nattetid helt random för att hitta ett lodjur och skjuta ihjäl låter ju som en riktigt krass handling men det känns som att de är lättare att vinna 1 miljon på lotto än att hitta ett lodjur. Hursom ett jaktbrott har begått, det finns rötägg inom jägarkåren som inom alla andra intressen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *