Nyheter

Tolfte året i rad för Lions julmarknad

Nyheter För tolfte året blir Lions julmarknad den bärande delen  i söndagens julskyltning i Vaggeryd.

Julmarknaden 2015

Julskyltningarna  i Vaggeryd var i årtionden något av en folkfest där affärsidkarna ansträngde sig maximalt för att visa upp vad man hade att erbjuda inför julhandeln.
Deras ansträngningar stöttades i många år av främst IOGT/NTO:s julmarknad. Sedan tog innebandyklubben över på 2000-talet. Men SIK:arnas engagemang var i vikande när Skillingaryd-Vaggeryd Lions Club  kom in på scenen.

– 2006 fick vi liksom på nåder vara med i ena hörnet på centrumtorget och året efter tog vi över helt och hållet, minns ”julmarknadsgeneralen” Jörgen Bergström.
Tolv år vittnar om stor uthållighet och stort engagemang.
Varför har det blivit så? Det har ju årligen handlat om väldigt mycket förberedeslearbete år efter år.

Skyltning 2016

Jörgen Bergström nämner tre faktorer:
Julmarknaden/julskyltningen är traditionellt sett en viktig, årligen återkommande  träffpunkt och mötesplats i Vaggeryd. Den ger en stunds samvaro och gemenskap.
Samtidigt stöttar Lions och besökarna gemensamt affärs- och butiksägare i Vaggeryd.
En tredje faktor är de enorma hjälpbehoven runt i världen. Enbart de fem senaste åren har Lions i kommunen kunnat skänka den imponerande summan av 1 120 000 kronor till hjälpverksamhet, fördelat på lokala, nationella och internationella hjälpprojekt. Förra året inbringade de båda julmarknaderna sammanlagt 80 000 kronor.

Jörgen Begrström vid Lions julmarknad i Skillingaryd

Julmarknaden i Skillingaryd förra veckan stämmer dock Jörgen Bergström till eftertanke.
– Det finns all anledning att fundera på hur vi kan utveckla julmarknaderna. Man ska dock veta att konkurrens med andra arrangemang just första advent är enorm, säger han.

Dessutom var det nog många som saknade det traditionella luciatåget. Traditionens makt är stor och Lucia drar verkligen publik.

Vid julmarknaden i Vaggeryd är Lucia på plats. Visserligen fanns det i år inga luciakandidater på Fenix men när det stod klart ryckte Hjortsjöskolan in. Lucia från Hjortsjöskolan framträder inte bara  i morgon utan också två gånger på tisdag och onsdag, dels för Fenix-eleverna, dels för allmänheten tack vare samverkan mellan Lions, Fenix och Hjortsjöskolan.

I denna del av samarbetet har musikledare Sven-Erik Johansson i flera år spelat en nyckelroll. Jörgen Bergström vill också framhålla värdet av samarbetet med Waggeryds Museiförening som firar jul i stugan genom att hålla öppet för servering för den som önskar värma sig mellan aktiviteterna vid scenen där det utöver de sedvanliga aktiviteterna också blir stipendieutdelning.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *