Nyheter

Trådlöst i Jorarp

Nyheter När tredje modemet gick sönder fick Martin Almquist i Jorarp nog. Det måste finnas alternativ för bredband även för dem som inte bor i tätorten

Här i byn Jorarp fungerar äntligen uppkopplingen som den ska.  [1/9]

Det är i nuläget 11 hushåll som har kopplat upp sig mot trådlöst internet.  [2/9]

Martin och Elliot framför grannhuset som tar emot signalerna från övriga hus i byn.  [3/9]

Husen är utspridda på ganska stort område i Jorarp.  [4/9]

Nu har Martin mer tid över till sonen Elliot när uppkopplingen är snabb och fungerar.  [5/9]

Elliot och Martin leker på tomten.  [6/9]

Antennen på huset, riktad mot centralpunkt till grannhus.  [7/9]

Närhet till djur och natur är extra härligt när vardagen fungerar för familjerna.  [8/9]

Trådlöst inte okej för en pippi.  [9/9]

Varje gång det åskande, stormade eller till och med när det var kallt och tjälen var på väg ur jorden strulade det med internetanslutningen och modemen gick sönder för invånarna i Jorarp utanför Bratteborg i Vaggeryd.

Fiber var det som stod högst på önskelistan, men vägen dit visade sig lång, flera år framåt i tiden. Detta skapade frustration för de 11 hushållen i byn, de ville ha problemen löst omgående.

Martin Almquist som är utbildad inom it och har jobbat med it-frågor i över 15 år, tog sina kontakter till hjälp i jakten för att lösa problemen med data och telefoni.

Han fick tips om ett företag i Jönköping, som kunde erbjuda trådlös anslutning på landsbygden. De blev ombedda att testa med en skylift om de kunde se Tabergs topp och skorstenen på Torsvik. Det gjorde de.

Installationen utfördes och husen blev försedda med en mindre antenn som skickar signalerna mellan anslutningspunkten i byn och sen vidare till leverantörens utrustning på Tabergs topp och vidare ut på nätet.

Kostnaden med 11 anslutningar landade på 10 000 kronor för hela byn. Vill sen ett nytt hushåll koppla upp sig kostar det 495 kronor i startavgift och sen en månadsavgift på några hundralappar.

Det var då två år sedan installationen gjordes. Det tog mindre än en månad effektiv tid, och efter det har det inte varit ett enda avbrott. De har inte grävt en enda meter och alla i byn är uppkopplade för mindre än vad en enda fiberanslutning skulle kostat. Nu kan alla surfa, titta på tv och även flytta över sin telefon från kopparnätet till ip-telefoni, då nätet prioriterar så att detta fungerar felfritt.

Martin som arbetar på distans kan nu ha hela Sverige som arbetsplats via telefonkonferenser, samtidigt som lille sonen Elliot leker med favoritappen eller tittar på någon film på läsplattan.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *