Nyheter

Trafiksituationen vid Hjortsjöskolan kontrolleras

Nyheter Under vecka 21 har en mätutrustning suttit placerad vid Hjortsjöskolan i Vaggeryd för att mäta situationen i trafiken

Den lilla grå lådan som satt fastskruvad på en stolpe innehöll utrustning som kunde mäta hastigheter, flöden, typer av fordon och gav information om fordonstrafiken som passerat. Utrustningen har suttit uppe under en veckas tid och plockades under måndagen ner av Daniel Kvarnström från NTF.

NTF står för Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande och är en oberoende organisation som bildades 1934 och arbetar för allas rätt till en trygg och säker trafik.

– Det här är ett nytt projekt som initierats av Länsförsäkringar och deras hållbarhetsavdelning. De ville göra någonting för att trafikmiljön utanför skolorna är ett välkänt bekymmer och man vill öka tryggheten vid länets skolor. Så NTF, Länsförsäkringar och kommunerna har valt ut elva skolor, en i varje kommun, där en mätning görs för att påbörja det hela. Beroende på vad mätningarna visar sätter vi in åtgärder eller insatser, berättar Daniel Kvarström från NTF.

– Det är dock inte första gången vi mäter här utanför Hjortsjöskolan då det har varit bekymmersamt i många år, framför allt med hastigheter.

– Vårt ingångsvärde är att lyfta frågan och försöka påverka och förändra ett beteende, man kanske inte måste skjuta sina barn till skolan varje dag utan man kanske kan få barnen att gå eller cykla i större utsträckning än vad de gör i dag, säger Daniel.

– Denna vecka tas alla skåpen ner och nu är mitt arbete att analysera alla mätningar som jag lämnar till Länsförsäkringar så runt skolstarten kommer resultaten att publiceras lite beroende på vad vi ser, avslutar han.

Daniel Kvarnström från NTF plockar ner lådan som har mätt trafiken.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Trafiksituationen vid Hjortsjöskolan kontrolleras

Håller med men när de som kör lagligt blir omkörda det är så tråkigt. Just det för att nämna högerregeln. Den finns ju fortfarande kvar eller hur, dock inte på dessa gator. Men vid brandstationen har det hänt att folk lägger sig på tuten för att man släpper förbi. Det är ett övergångsställe där, livsfarligt om någon dumbom får för sig att köra om.
Sedan har vi det berömda ICA där alla måste ställa sig precis efter övergångsställe för att släppa av någon eller bara in snabbt och handla man ser inte ett skit. Det är inte långt borta innan det händer en olycka där. Storgatan är också en stor trafikfara då folk som kommer från ICA:s parkering bara blåser rätt ut. Står det då dessutom en bil precis där utanför ICA eller precis har tänkt att ställa sig där i samma ögonblick som den som kommer från ICA-parkeringen ska svänga, då kan det bli förödande konsekvenser. Det finns parkering på sidan om. Ställ er där i stället, var inte så lata. Det är som att en del skriver sina egna rättigheter och tycker att de får göra som de vill. Eller är det statusrelaterat? Helt otroligt att folk är så respektlösa.

Senast igår såg jag barn som cyklar till skolan på jämte denna väg och bilar som kör i 100 alldeles intill, inte godkänt alls.

Bra! Det behövs absolut en beteendeförändring där de elever som har möjlighet går eller cyklar istället. Gynnar trafiksäkerheten, elevernas hälsa och miljön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *