Nyheter

Transporter av olika slag på tapeten i Byarum

Nyheter Vid dialogmötet diskuterades tågstopp, bättre busstider och problemet med tung trafik som passerar genom Byarum

Thore Ohlsson och Madeleine Larsson vid datorn  [1/7]

Diskussion pågår  [2/7]

Kent Willamsson i samspråk med Camilla och Jonas Olsson  [3/7]

Välfyllt i kyrkbänkarna  [4/7]

  [5/7]

  [6/7]

  [7/7]

Föga överraskande kom kommunikationer upp till diskussion när politiker och tjänstemän från kommunen mötte folket i Byarum. Ett stort bekymmer, enligt de närvarande, är att Länstrafiken har dragit in stoppen vid stationerna i Byarum, Bratteborg och Ekeryd. Det innebär omvägar för att kunna ta sig in till till exempel Jönköping. Särskilt påtagligt är det för de ungdomar som studerar på gymnasium i Jönköping.

– Vi har bott i Byarum i tio år efter tidigare 24 år i Bratteborg, säger Lotta Englund-Leo som jobbar i matsalen på förskolan/skolan i Byarum. Hon säger att de trivs väldigt bra men att kommunikationerna är usla sedan tågstoppen drogs in.

– Vi har barn som pluggar i Jönköping, berättar Lotta och tycker att det är avigt att man ska behöva ta sig in till Vaggeryd för att hoppa på tåget som passerar Byarum på vägen till Jönköping. I det sammanhanget påpekar hon också att cykelvägen till Vaggeryd borde ha belysning för att man ska kunna ta sig till och från Vaggeryd även efter att mörkret har lagt sig.

Alexander Nilsson

Ett annat bekymmer som påtalades är att det är mycket tung trafik som passerar genom Byarum på väg mot logistikcentrum i Torsvik.

– Av någon anledning väljer de gamla E4, säger Alexander Nilsson och ställer sig fundersam till hur det kommer sig att de inte trafikerar nuvarande E4. Han menar att det antingen är GPS som leder chaufförerna eller är det lastbilar som levererat i Skillingaryd och Vaggeryd på väg norrut och använder då gamla vägen.

– Men oavsett vilket är det ett bekymmer, menar Alexander som var på mötet med sin son som är 3,5 år gammal. Alexander anser att det inte känns tryggt med all den tunga trafiken genom samhället och dessutom har bilisterna svårt att hålla hastigheten genom Byarum.

Såväl Lotta som Alexander är annars nöjda med de satsningar som gjorts i förskola och skola, något de menar är nödvändigt. De bägge påpekar att det har pågått ett generationsskifte under senare år när föräldragenerationen säljer sina hus och barnen flyttar tillbaka.

– Jag har ingen relation med Byarum sen tidigare, säger Alexander men flyttade hit för 1,5 år sedan eftersom hans sambo som har rötterna i Byarum ville tillbaka. Det är inget han ångrar och de umgås med flera återvändare som är i samma ålder som hans sambo.

– Jag tycker att det är härliga möten på förskolan, säger Lotta. Hon talar om att de små som kom till förskolan när hon började 1988 är de som kommer nu också, men då för att lämna sina egna barn.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Transporter av olika slag på tapeten i Byarum

Håller med om trafiken med lastbilar som går till Stigamo. De kör för fort – även bussarna. Jag kör själv yrkesmässigt i trafiken men man ska inte svartmåla bara dem. Även personbilar ligger lite hög fart så bra att det togs upp.

Jättefin skola i Byarum synd bara att man inte tog i när man byggde ut.
I dag är tyvärr skolan redan full.
Bygg gärna i Byarum men se till att det finns plats i skolan och att tågen och bussarna går

När gjorde Vaggeryd ETT endaste rätt i Byarum?
Näe de drar ner ALLT!

Att skolan ens byggdes ut var att alternativet var nerläggning pga ventilation, för smala/farliga trappor för såväl barn som persona mm mm
Dessutom för liten matsal, kök som levde på dispens mm mm

Vi hade tåg för 8 (?) år sen, kollektivtrafik också, 2 busslinjer flera ggr/dag!

Tågen drogs in ca 2011?
136 bussen 2014?

Så, jag tror nog hellre på tomten än att Vaggeryds kommun gör nåt åt det!!🎅🏻🙈

De hade möjlighet att förhindra…valde det inte!

Den som faktiskt försökte var Ewa Magnusson…men ensam är inte alltid stark!!😭

Men jag är förvånad över att det tagit så många år för kommunen att ”ta tag i detta”. För tåg-och bussförbindelserna har ju varit på tapeten för dessa orter. Det är många som påverkas av att tåg o buss inte stannar här. Men strålande att det kommer upp nu. Härligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *