Nyheter

Tre miljoner kan få skatteåterbäring i april

Nyheter I år kan fler få sin skatteåterbäring redan i april. Skatteverket förenklar och tar bort kravet på anslutning till säker digital brevlåda för tidig återbäring.

Anna Sjöberg, Skatteverket. Pressbild

Den som är ansluten till digital brevlåda får dock fortfarande sin deklaration tidigare.

– Vi tar ett steg till och förenklar villkoren. Alla som bara ska godkänna sin deklaration, utan ändringar eller tillägg, och gör det digitalt senast den 2 april kan i år få sin skatteåterbäring redan i april, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

• Tre gånger så många
Förra året fick cirka en miljon personer sina skattepengar i april. Om antalet som godkänner digitalt utan ändringar eller tillägg blir lika många som i fjol innebär det att cirka tre miljoner personer kan få sin skatteåterbäring redan i april i år.

Bakgrunden är att de senaste årens tidiga utbetalning fallit väl ut och att Skatteverket vill förenkla.

För att få sin deklaration tidigt krävs dock fortfarande anslutning till en säker digital brevlåda för myndighetspost. Den som är ansluten den 28 februari kommer att få sin deklaration digitalt i den brevlådan senast den 13 mars. Övriga får pappersdeklarationen någon gång under perioden 15 mars-15 april, men kan logga in och deklarera på skatteverket.se eller i appen när deklarationen öppnar den 19 mars.

– Över tre miljoner personer är redan anslutna till en säker digital brevlåda för myndighetspost och fler skulle ha nytta av att vara det. Då får man myndighetspost digitalt, vilket är säkrare, snabbare och många tycker också det är enklare, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Skatteverket kommer även att möjliggöra tidigare skatteåterbäring för de privatpersoner och företagare som deklarerar på papper senast den 2 maj. De kommer, liksom de som deklarerar digitalt, att kunna få skatteåterbäring i juni.

– Det finns många fördelar med att deklarera digitalt. Det är enkelt, risken för fel är mindre och en kvittens lämnas på att deklarationen är inlämnad. Vi har kommit så långt i digitaliseringen nu att vi redan före sommaren hinner hantera och kontrollera även en stor del av de deklarationer som fortfarande lämnas in på papper. Då vill vi gärna ge tillbaka i form av tidig skatteåterbäring även för dessa, säger Anna Sjöberg.

Även de flesta företag som har anstånd via redovisningsbyrå kommer att kunna få återbäring en månad tidigare, i augusti i stället för september som gällde förra året.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *