Nyheter

Trots nedlagd förundersökning: Starka bevis i polisanmälan

Nyheter Oppositionen med Jan-Erik Aronsson (SD), Ulf Abrahamsson (C) och Thomas Axelsson (KD) träffar vi under eftermiddagen på Skillingehus. Det är en herrtrio som vill rensa luften i kommunstyrelsen innan "varbölden" fortsätter. 

Jan-Erik Aronsson (SD), Thomas Axelsson (KD) och Ulf Abrahamsson (C)

Den här veckan har varit turbulent inom politiken i Vaggeryds kommun. Thomas Axelsson (KD) var den som polisanmälde kommunledningen och kommunstyrelsens Gert Jonsson (M), kommundirektör Annika Hedvall och kanslichef Torbjörn Åkerblad. Thomas börjar berätta: 

– Bevisen är starka. Man har inhämtat uppgifter från min privata mejl. Allt det här handlar om en mejlkonversation mellan mig och en extern part. Det är klart att från mitt perspektiv så värnar jag om den enskilde och hans integritet. Om han meddelar något i förtroende för mig så måste jag kunna kommunicera med medborgaren på privat mejl. Att man kallar detta en offentlig handling, en allmän handling, läser och använder det under vårt sammanträde tycker jag inte är okej. I går meddelade mig en person via messenger ett helt annat banalt ärende. Jag undrade varför man inte skriver till mig på min mejl. Då fick jag till svars att ”Nä, det vågar jag inte”. 

– Jag var tveksam till att göra en polisanmälan. Jag samrådde med 13 personer, framför allt med min egen styrelse i partiet, med alla oppositionens företrädare, närliggande kommunalråd och en moderat. 11 av dessa 13 tyckte att jag skulle göra en polisanmälan. Det var en stor uppslutning att göra den här anmälan. Vi gjorde den gemensamt från oppositionen och vi har även lämnat in en skrivelse till kommunstyrelsen. Att förundersökningen lades ned fick jag ett meddelande om från Kivra klockan 18 i går kväll. Det bevisar inte men det förtar inte det högt oetiska som gjorts vid den här handlingen. Vi avvaktar som opposition och ser vad som händer vid nästa sammanträde med kommunstyrelsen, säger Axelsson (KD). 

LÄS MER:  Kommunledning polisanmäld

Jan-Erik Aronsson (SD) var med på dagen när Thomas dator skulle tömmas på information. Han berättar:
– Stämningen var inte bra. Jag hade förväntat mig ett annat sätt att göra det på. Man kunde ha kommit och sagt att ”kan vi gemensamt titta på det här”. Nu tog man Thomas dator och hämtade en it-tekniker. Stämningen var inte på topp om man säger. Både jag och Thomas blev chockade. När jag lämnade Skillingehus den dagen tänkte jag ”vad hände här…?”. Jag ser på mig själv. Vi har en padda från kommunen och i den har jag handlingar, inbjudningar och kalender. Resten sköter jag med min privata dator och kopplar upp mig på kommunens mejlserver. Jag undrar fortfarande varför de skulle lägga beslag på datorn…

Thomas privata mejlkonto hittades på hans dator och hans privata e-post ligger i det så kallade molnet, onedrive. Kommunen har egen mejlserver. 

– Det hade räckt att gå till loggfiler på servern och hämta ut, vilket de också gjorde. I det här filpaketet som de visade mig såg jag att de hade faktiskt tagit mina privata mejl också och det var ur dessa Gert citerade från när vi hade kommunstyrelsens sammanträde. Gert hävdar fortfarande att han bara tittat på kommunkontot vilket inte stämmer. 

Oppositionen tycker sig se tillbaka på ett turbulent och märkligt sista år inom politiken i kommunen.
Ulf Abrhamsson (C) har varit med ”ganska länge” och kommenterar året, ärenden och den skrivelsen som oppositionen lämnat in där man vill ha en extern granskning. 

– Vi har skickat in en ärlig skrivelse som menar på att vi behöver ha en utomstående som ska gå igenom, har våra tjänstepersoner missbrukat sin tjänstedel, har politiken brustit? Det här måste fram annars fortsätter varbölden. När min partikollega Jörgen Johansson frågade på senaste kommunstyrelsen om det här, så sa Gert att det var skräppost. De angriper oppositionsrådet i sina svar och sedan kommer det här med att tömma oppositionsrådets dator. Nu har vi lämnat in en ny skrivelse och är den klanderfri så kan vi lägga ner stridsyxan och gå vidare. Vi har väl andra viktigare saker för oss än sådant här när kommunstyrelsens ordförande attackerar oppositionsrådet och säger att det inte begåtts fel inne på kommunkontoret. 

– Det sättet som den nya politiska ledningen agerar är att man ställer tjänstekåren mot oppositionen. Det skapar en ohållbar situation. Kommundirektören har en omöjlig situation. Vi har varit osams och haft delade meningar, men inte på det här sättet. En polisanmälan är ett stort steg. Vi var överens, gör det, så vi får slut på det tjafset. Det var den hjälpen vi ville få. Nu vet vi varken det ena eller det andra, menar Abrahamsson (C) och fortsätter:

– Kommundirektören väljer Torbjörn Åkerblad som till största delen är inblandad i mejlen. Att han ska sitta och läsa de mejlen som hälften berör honom. Tanklöst. Sedan har det bara gått fel allting. Ambitionen var säkert rätt från början men halkade i väg utför istället. Vi känner ju varandra, kunde man inte valt ut någon annan från kommunledningen som gjort detta?

LÄS MER:  Fortfarande oklart kring Axelssons utlämnade mejl

Jan-Erik Aronsson (SD) nickar medhållande till Ulf Abrahamsson (C) och säger:
– Vi måste få slut på den här pajkastningen. Förstår inte vad det är för problem. Jag har alltid suttit i opposition. När vi hade budgetmöte förra mandatperioden satt jag på en så kallad insynsplats. Den diskussionen vi hade där och då var att jag inte fick lämna några förslag men fick igenom några ändå. Då jobbade vi för kommuninvånarnas bästa. När man sedan kommer med i den här mandatperioden så förväntar man sig att få vara med. Men majoriteten bestämmer. För mig blev det här helt nytt. 

Ulf menar att här behövs rensas luft och inväntar kommunstyrelsens sammanträde där oppositionen önskat en extern utredning för att kunna gå vidare med det som politikerna ska ägna sin tid åt, och avrundar:

– Exempelvis skolor. Där måste vi hjälpas åt allihopa. Det är ingen majoritet- eller oppositionsfråga. 

LÄS MER:  Förundersökningen nedlagd – "Nu sover jag bättre i natt"

Jan-Erik Aronsson (SD), Thomas Axelsson (KD) och Ulf Abrahamsson (C)

Taggar

Dela


7 reaktioner på Trots nedlagd förundersökning: Starka bevis i polisanmälan

Det är väl klart att det ska anmälas och göra uppföljning. Hade det varit någon annan arbetsplats skulle detta gjorts. Varför ska de komma undan?

De har ett förtroendeuppdrag och inget annat i detta fall och då gäller offentlighetsprincipen oavsett om mejlen är privat eller offentlig. Det viktigaste i detta fall är om innehållet är av offentlig karaktär det vill säga har med uppdraget att göra och det borde i rimlighetens namn dessa gamla politiker ha ordning på och inte beskylla andra för sina tillkortakommanden.

Tre försmådda män som gör vad de kan för att smutskasta styret i kommunen.
Nästa gång cirkusen drar förbi kan de väl söka anställning där.

Jag uppmanar oppositionen att göra en JO-anmälan. Polisen gör inte någonting åt sådana här saker.

Här bör rensas upp om vem som styr kommunen S eller M för det finns fler partier.

Oppositionen kanske ska börja ta sitt ansvar på allvar och företräda sina väljare för kommunens bästa och sluta upp med sitt beteende som mera liknar sandlådenivå. De kan ta reda på fakta och inte tro vad som är rätt och fel gällande offentlighetsprincipen.

Kommentarsfunktionen är stängd