Nyheter

Trygga duschrum i sim- och sporthallar

Nyheter I en motion föreslår Kent Willamsson (S) att enskilt duschbås ska installeras i alla sim- och sporthallar som brukas av skolorna.

Arkivbild

Vid kultur- och fritidsnämndens senaste möte diskuterades motionen och nämnden föreslår att motionen avslås. Motiven till att de vill avslå motionen är att det finns inget som tyder på att barn och ungas integritet blir bättre med avskilda duschbås. Sim- och sporthallschefen har lämnat ett yttrande som anför att integritetsproblemen snarare kan förvärras eftersom man inte alltid ser vad som händer bakom en vägg. Dessutom blir det svårare att hålla rent och ta längre tid att städa, och det är en resursfråga. Vidare finns ökade risker för fuktskador då montering av väggar innebär att man gör hål i tätskikt bakom kakel och klinker. Yttrandet säger också att särskilda väggar innebär större risk för skadegörelse.

Det pekas också på att det finns lösningar som mindre enskilda omklädningsrum och duschrum i Skillingaryds Arena. Liknande lösningar finns också i Vaggeryd.

Det stora problemet, enligt yttrandet, är många är rädda för att bli fotograferade eller filmade. Flera kommuner har infört mobilförbud på till exempel idrottslektioner med omklädning och dusch. Sim- och sporthallschefen menar att ett förbud mot mobiler är viktigare än lösningar med duschväggar.

Med hänvisning till yttrandet föreslår kultur- och fritidsnämnden att motionen avslås.

Taggar

Dela


15 reaktioner på Trygga duschrum i sim- och sporthallar

Jag tyckte det var jobbigt med att duscha öppet.. så jobbigt att jag slutade gå till gympan efter klass 8!
Mitt barn idag tycker det är jobbigt att duscha öppet. Detta är ett stort problem för honom och jag förstår honom.
Jag kan inte förstå att vi nu snart 2020 fortfarande tvingar våra barn att duscha öppet. Till och med på en camping får du duscha i ett bås. Men just i en sporthall ska du visa dig för alla.
Och angående mobiler.. förbud i all ära! Men tro mig.. mobiler kommer ändå att smugglas med.. Det enda som kan stoppa det är visitering ..

Tack för att det kom in lite kloka människor bland kommentarerna i slutet. Vi måste lyssna på barnen och eleverna. Om vi sviker dem har vi problem.

Vi får tidigt lära oss att kroppen är privat och att man ska skyla och dölja de mest privata kroppsdelarna men samtidigt ska barn och unga tvingas visa upp sin kropp för sina klasskamrater flera gånger i veckan. Är många barn och unga som inte deltar på idrott och bad just för att omklädning och dusch inför andra är så jobbigt. Som vuxen tycker jag att det känns jobbigt och onaturligt att byta om och duscha i badhus men jag har ju ett val om jag vill utsätta mig för det eller inte.

Ja. Ett typiskt Sosse-förslag på så sätt att vi och andra vet att den otryggaste platsen för barn- och unga är duschrummet och vi lägger förslag på lösningar för att komma till rätta med detta. Frågan är varför andra sympatisörer eller partier inte vill göra det tryggare för barn- och unga? Vill andra partier att ungdomar ska vara otrygga i all evighet? Vi Socialdemokrater vill att unga ska känna trygghet därför har vi motionerat om detta. Också förvånad över behandlingen av motionen.

Dessutom kommer ju förslaget från en ung vuxen, efter bland annat samråd med mig och andra pedagoger som arbetar med barn och ungdomar i vår kommun och har gjort under längre tid, samt har egna barn i just dessa åldrar det berör. Detta är just ett sådant problem som skulle ha tagits itu med för 50 år sedan. Barn har i ALLA TIDER varit otrygga i allmänna duschutrymmen i vårt land. Och ursäkta, men problem med tätskikt?! Har inte var och varannan dusch i våra hem duschdörrar/väggar monterade i tätskikt?! Och ska inte Vaggeryds sporthall ändå renoveras väldigt snart?

Men för all del, då kan vi ju lika gärna slopa provhytter i klädaffärerna också! Och bli nudister hela högen! Varför vägra barn större möjlighet till integritet med så enkla och relativt kostnadslåga lösningar? Här kommer ett konstruktivt förslag med direktpåverkan in i barns vardag SLOPAS. Nej, det är inte lätt att vara frisk i ett sjukt samhälle.

Det är så typiskt.. Här har eleverna/barnen själva sagt att dessa utrymme är de som är mest otrygga. Och så sitter det ett antal vuxna (?) gubbar och bestämmer att eleverna får minsann finna sig i otryggheten. Och de får ständigt medhåll från andra vuxna (?) gubbar i kommentarerna! Det är så man mår illa! Jäkla gubb-kultur!

Och hur ofta står dessa män som har kommenterat ovan nakna framför sina arbetskollegor???
Om ni också va tvingade att ta av er kläderna framför människor som ni inte alls var bekväma med, inte känner eller kanske utsatte för mobbning! Hur hade ni känt er då??
Tänk nu lite utanför eran lilla värld så kanske ni kan förstå varför detta önskas av så många runt om i våra skolor.

Mycket märkligt beslut av KFN, då många undersökningar, inte minst skolans egen enkät visar att den mest otrygga platsen för barn- och ungdomar är just omklädningsrum och duschar under skoltid. Många unga uteblir från idrotten eller låter bli att duscha efter idrottslektioner av detta skäl. Kommunens tjänstemän och politiker behöver lyssna på vad de unga säger Och efter nyår blir barnkonventionen lag i den är en självklar rättighet för barn och unga att känna sig trygg både i hemmet och där du vistas!

Med vänlig hälsning, Anette

Detta löser personalen för de som har behov av detta. Bås har aldrig löst några problem, däremot att ta bort mobiler skulle göra underverk! Frågan är om vi vågar?

Ursäkta mig Lars men hur tror du barn fungerar egentligen? Hur enkelt tror du det är för en 10 åring att säga till personalen att de känner att det är jobbigt att duscha med andra?
Och dessutom få en personlig lösning som klasskompisarna sedan undrar över?
Jag är för mobiler med det är inte det frågan handlar om. Totalt mobilförbud finns redan i dusch och omklädningsrum

Ja, föräldrar borde ta ansvar och se till att deras barn följer de riktilinjer som finns i skolan. Att mobiltelefonen ska vara i skåpet under lektionstid oavsett lektion. Och det handlar inte om vi lärare ”vågar” ta telefonerna eller inte men när tusan skulle få tid till det? När årskurs 6 i Skillingaryd kommer och ska ha idrottslektion är det ca 80 elever som kommer samtidigt. De byter om under tiden som vi har lunch. Ska alla 80 elever komma in i vårt personalrum och lämna telefonen under tiden som vi försöker få i oss lite mat i lugn och ro?

Och de få små omklädningsrum som finns i Skillingaryds Arena är överbelamrade av elever hela dagarna och många nekas att byta om där då det inte finns plats.

Jag tycker att duschbås är en väldigt bra idé och jag tror att det skulle bidra till en ökad trygghet i omklädningsrummen.

Och hur svårt är det att ”smuggla” in en mobil? Hade för övrigt gärna haft bås i min ungdom. Barn är inte alltid särskilt snälla. Inte vuxna heller för den delen/Carina

Utan någon större verkan? Bor du under en Sten eller? Människor har i alla tider tyckt att det vart mer eller mindre jobbigt att visa upp sina nakna kroppar för varandra. Jag vet inte om du lider av någon penishybris eller vad som är skillnaden för dig men jag tycker att våra barn och ungdomars integritet ska få kosta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *