Nyheter

”Tufft men vi kavlar upp ärmarna”

Nyheter Nästan halva underskottet täcks upp av nya intäkter. Läs nämndordförandes debatt här

I mars begärde BUN 7,3 miljoner kronor i tilläggsbudget för ökat barnantal vilket godkändes. Trots extra pengar visade årsprognosen för BUN:s ett underskott på 11,1 miljoner. Underskottet består till största delen av uteblivna intäkter för statsbidrag om 7,3 miljoner kronor. 4,6 miljoner kronor är statsbidrag för nyanlända och 1,9 miljoner kronor är statsbidrag för elevhälsan. Att gränserna helt stängts och att det därmed inte kommer några nyanlända är inget som vi kunna veta i höstas när vi gjorde budgeten.

När nämnden visste om underskottet gav den direkt uppdraget om en handlingsplan för att få ekonomin i balans. I handlingsplanen som nämnden fick i maj redovisas att vi kommer få intäkter om 2,5 miljoner för sjuklöner pga Corona. Personalen har fått jobba hårt med att täcka upp för varandra eftersom det inte varit lämpligt att ta in vikarier. Jag vill rikta ett stort tack till all personal. Ekonomiskt är det ett plåster som lindrar något för uteblivna statsbidrag. På intäktssidan hoppas vi även få 1,6 miljoner kronor ytterligare i tilläggsbudget för bland annat hyra på Slätten och Åviken.

Barn- och utbildningsförvaltningen har tillsammans med rektorerna arbetat fram ett förslag på hur verksamheten ska anpassas för att få budgeten i balans. Största åtstramningen görs på Fenix om 1,5 miljoner kronor. I övrigt får varje grundskolerektor minska tjänster med cirka 242 000 kronor. Det är ett tufft läge, men å andra sidan är det rimligt att ett minskat antal nyanlända innebär en anpassning av verksamheten.

Visst är det tufft att göra anpassningar men ibland får man kavla upp ärmarna och ta nya tag när förutsättningarna ändras.

Jenny Larsen (KD)
Ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Taggar

Dela


3 reaktioner på ”Tufft men vi kavlar upp ärmarna”

Det är barnen som blir drabbade, som inte får det de behöver, till exempel i form av resurser, och som i slutändan kanske inte når målen. Vad ska BUN (och skolan) då försvara sig med, när de faktiskt inte klarar att utföra sitt uppdrag? Lärarna är pressade och har stor arbetsbörda, vilket gör att de får spara in tid på annat, försaka den hjälp som en del barn så behöver… De enda förlorarna i det här är barnen! I Sverige behöver det satsas mer på barn, äldre och sjukvård!

En fråga – uteblivna statsbidrag för nyanlända borde väl motsvara minskade kostnader till motsvarande belopp eftersom inga nyanlända kommit hit. Eller hade ni räknat med att bidraget var större än kostnaderna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *