Nyheter

Turbulent mandatperiod

Nyheter "Hög personalomsättning i en turbulent period". Här lämnar Kenth Williamsson (S) sin syn på åren som varit.

Arkivfoto; Kenth Williamsson (S)

Femklövern som består av de borgerliga partierna och miljöpartiet har styrt kommunen i minoritet med SD som vågmästare i kommunfullmäktige under en av de mest turbulenta mandatperioderna vi haft. Femklövern har bytt ordförande i såväl kommunstyrelsen som i de tyngsta nämnderna; Socialnämnden och Barn- och utbildningsnämnden. Många tunga chefer har också lämnat organisationen, exempelvis en kommunchef, två ekonomichefer, fastighetschef, Miljö- och Byggchef, Barn- och utbildningsnämnden chef och Näringslivschef och utöver detta har personalomsättningen varit väldigt hög. En utredning har också visat att det finns problem med rollerna politiker-tjänstemän, vilket det på olika sätt jobbas med.

Välfärdssatsning
Trots att den socialdemokratiskt ledda regeringen skjutit till historiskt mycket statsbidrag denna mandatperiod- exempelvis har vi fått ca 10 mkr för att anställa mer personal i äldreomsorgen och skolans har fått mer stöd dessa 4 år än de två tidigare då det var alliansstyre. Vi har också kunnat stärka upp IFO. De kraftigt höjda anslagen har dessutom gynnat kommunernas ekonomi. Det visar sig inte minst genom att kommunalskatten mellan 2015 och 2018 höjts med endast 4 öre i genomsnitt i landet och den är dessutom lägre 2018 än 2016 enligt SCB.

Trots detta har det varit stora neddragningar de sista åren med en topp på 3 procent 2018 lokalt trots att man höjde skatten med 30 öre.

Neddragningar
För Barn och utbildningsnämnden har det inneburit besparingar på över 10 mkr och för Socialnämnden över 7 mkr i år. Totalt 17 mkr vilket är historiskt höga tal! Man har också frångått principen att anslå medel till personalen enligt SKL:s beräknade löneutfall vid fler tillfällen under mandatperioden. Hade man gjort detta så hade lönesumman varit över 20 mkr högre för de anställda. I Socialdemokraternas budget har vi anslaget dessa pengar för att personalen ska ha konkurrenskraftiga löner och vara en attraktiv kommun och vi tog bort besparingarna.

Skolresultat
BUN:s resultat har också påverkats och resultaten i grundskolan har sjunkit sedan förra mandatperioden. Då höjdes de genomsnittliga betygspoängen successivt från en blygsam placering och andelen som nått kunskapskraven i alla ämnen var som högst 2014-2015 då vi låg på 11 plats i landet och resultaten var bäst i länet innan resultaten dalade denna mandatperiod. Sedan dess har vi inte nått de nivåerna även om preliminära siffror visar på en uppgång.

Kultur/fritid
En stor och märkbar försämring har också skett på kultursidan och inte minst biblioteksverksamheten vilket vi gått i mot. Nu har femklövern sänkt antalet anställda så att de har hälften så många som i Aneby dessutom har Klevshults bibliotek stängts och pga sjukdom stängde man också i Hagshult eftersom man inte kunde bemanna verksamheten förrän efter valet. Kraftiga hyreshöjningar har inte minst drabbat ungdomsidrotten vilket är beklagligt.

Vård och omsorg
Däremot är det glädjande att det byggas ett nytt vård och omsorgsboende i Skillingaryd och dessutom centrala lägenheter anpassade för äldre i Skillingaryd men även i Vaggeryd på Tor kommer vi få många nya lägenheter. Detta har dock tagit alldeles för lång tid. Beslut om plan togs redan  för Gästgivaren i början av förra mandatperioden.

Bostäder, Restaurang
För de lägenheter som VSBO bygger i på Tor och Gästgivaren så får VSBO preliminärt ett stöd på 33 Mkr vilket gör att hyrorna kommer att kunna sänkas med ungefär en tusenlapp.  Detta investeringsstöd som Socialdemokraterna infört gör att invånarna kommer få betydligt billigare lägenheter vilket är god Socialdemokratisk bostadspolitik.

Vår motion om enkla och prisvärda bostäder på Talludden och Gullvivan bifölls glädjande nog. Detta har skapat ett stort intresse inte minst från ungdomar. Däremot har vi gått i mot Femklöverns förslag om att vi ska bygga en privat restaurang som ska konkurrera mot befintligt näringsliv och som ska laga all mat till äldreboenden och hemtjänst i den Södra kommundelen. Vi anser att det är för stor risk med att lägga ut verksamheten privat då verksamheten kan komma på obestånd och kan skapa oro bland de äldre. Vi vill också se en utveckling med mer svenskt, lokalt och ekologiskt producerade matvaror och därför vill vi ha det i egen regi. Då vet vi var maten kommer ifrån.

Miljö
När det gäller vårt miljöarbete så vill vi driva på utvecklingen mer. Vi konstaterar att vi sjunkit i rankingen för aktuell hållbarbarhet och även andelen ekologisk mat vilket är bekymmersamt och vi klarar inte av att ställa om fordonsparken enligt våra miljömål med den takten vi har i dag. Däremot var det positivt att vi fick igenom förslag om att bygga ut laddinfrastruktur och mer laddstolpar för elbilar då detta är en förutsättning för en snabbare omställning. För att nå våra miljömål så vill vi höja takten ytterligare i miljöarbetet.

Det behövs en ny majoritet med en långsiktig och hållbar politik för invånarnas bästa efter den 9:e september!

Kenth Williamsson
Oppositionsråd (S)
Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *