Nyheter

Tusen kronor mer i pension

Nyheter "I torsdags och fredags förra veckan fick en miljon pensionärer höjda pensioner med upp till 1 000 kronor mer i månaden. Det är resultatet av socialdemokratisk politik när den är som allra bäst". Läs S-debatten här

Vi anser att man måste kunna leva på sin pension och ha rätt till en ålderdom i trygghet. Det är en fråga om respekt för en hel generation av tidigare välfärdsbyggare.

Pensionsreformen innebär att garantipensionen höjs med upp till 1 000 kronor för alla som idag har garantipension och har bott i Sverige i minst 40 år. Därutöver höjs bostadstillägget. Totalt handlar det om en miljon pensionärer som, i och med detta, får en välbehövlig förstärkt ekonomi. Detta valde de högerkonservativa partierna att säga nej till när reformen lades fram i riksdagen tidigare i år.

För kommunerna i GGVV handlar det om över 9 000 pensionärer som i genomsnitt får drygt 600 kronor mer i plånboken. Det är, med andra ord, en helt nödvändig reform för att stärka ekonomin för pensionärer med låga inkomster. Det handlar till exempel om lågavlönade kvinnor som slitit ett helt arbetsliv, ofta dubbelarbetat och som ändå får en alldeles för låg pension som knappt går att leva på. En reform som är extra viktig när vi nu går mot tuffare tider rent ekonomiskt med bland annat ökade mat-, el- och bränslepriser.

Den här pensionshöjningen avgjordes med en enda rösts marginal i riksdagen. In i det sista försökte de högerkonservativa partierna att stoppa förslaget. Sveriges pensionärer förtjänar bra pensioner som det går att leva på. Det här är ytterligare ett steg i rätt riktning och vi socialdemokrater kommer att fortsätta kampen för högre pensioner.

Tobias Baudin (S), partisekreterare
Carina Ödebrink (S), riksdagsledamot från Vaggeryd

Taggar

Dela


10 reaktioner på Tusen kronor mer i pension

Garantipensionen är ett grundskydd i den allmänna pensionen som är till för dig som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet.
Du får ingen garantipension

Om din inkomstgrundade pension når en viss nivå får du ingen garantipension. Följande gäller:

Om du är ensamstående och får 14 882 kronor per månad eller mer i inkomstgrundad pension före skatt.
Om du är gift och får 13 477 kronor per månad eller mer i inkomstgrundad pension före skatt.

Det är garantipensionen som har höjts det är tydligen många som inte vet vad det är. Ett förslag till tidningen att förklara den.

Och alla andra som ligger på marginalen får inget självklart ska de som har det sämst få påökt men så många fler har det knapert. Men nästan alla pensionärer behöver få mer i plånboken – valfläsk😱

De flesta kan ju inte ens åka till Norrland på två veckors fiskesemester, såklart måste pensionen höjas för alla?!
Tänk de som jobbat ett helt yrkesliv på 40 år…

Jag fick inget, inte förra gången heller 12 500 i månaden trots anställd i 47 år, så något fel är det nog i utdelandet. Skulle vilja se någon äldre minister med den månadsinkomsten.

Min fru fick 700 kronor, men ni i S-regeringen fick betydligt mer i lönehöjning. Hon får leva på 8 000 kronor i månaden… Men ni?

Typiskt socialdemokrater de ger lite för att de ska samverka bra, så tar de mer i andra änden. 600 räcker inte till höjda matpriser och energipriser för en pensionär. Är det inte bättre ni skriver att högerblocket hade annat förslag, än att bara svartmåla som motståndare. Men visst till sist handlar det bara om att försöka få lite fler röster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *