Nyheter

Tvisten avgjord: Kommunala hyror är klara

Nyheter Den långa förhandlingsprocessen har kommit till sin ände och Hyresmarknadskommittén har fattat beslut om hyreshöjningen för 2022 om höjning med två procent för hyresgästerna i kommunala Vsbo

Arkivfoto

Hyresförhandlingen mellan Hyresgästföreningen och VSBO har pågått sedan oktober 2021. Bolaget krävde då en hyreshöjning på 5,62 procent, ett orimligt och chockerande yrkande enligt Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen och Vsbo lyckades inte nå en lokal överenskommelse, ärendet gick därmed vidare till Hyresmarknadskommittén (HMK) som ansåg att alla möjligheter till förhandling inte var uttömda. Förhandlingen återupptogs lokalt igen.

Trots återupptagandet lyckades parterna inte träffa en överenskommelse och förhandlingen blev återigen hänskjuten till central förhandling. Slutligen kom Hyresmarknadskommittén med ett beslut om två procent från 1 januari 2022. Detta innebär att hyresgästerna får betala retroaktivt för de månader som passerat.

– Vi välkomnar klarhet i årets förhandlingar så att hyresgästerna äntligen får veta att deras hyreshöjning är på två procent. Förhoppningsvis löser vi framtida förhandlingar lokalt, och vi vill passa på att välkomna hyresgästerna inom Vsbo:s bestånd att ta kontakt med oss om de vill vara med och påverka sin hyra framöver, säger Patrick Åhlin delegationsordförande i Hyresgästföreningen.

– Det är tråkigt att förhandlingen blev hänskjuten till Hyresmarknadskommittén eftersom vi starkt tror på förhandlingssystemet och är för att överenskommelser ingås lokalt och så nära de berörda hyresgästerna som möjligt. Vi välkomnar beslutet, men vi strävar mot att framöver försöka undvika att en sådan situation ska uppstå och förhoppningsvis hädanefter kunna träffa överenskommelser lokalt, säger Josef Nuay, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyresmarknadskommittén är ett partssammansatt organ bestående av representanter för de allmännyttiga bolagen, genom sin organisation Sveriges Allmännytta (SA) och representanter från Hyresgästföreningens Riksförbund. Hit kommer ärenden då allmännyttiga bolag, som Vsbo, och Hyresgästföreningen inte kommer överens i hyresförhandlingarna. Hyresmarknadskommittén kommer först med ett medlingsförslag. Om båda parter inte accepterar förslaget, prövas ärendet av Hyresmarknadskommittén och det beslut de kommer fram till gäller.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Tvisten avgjord: Kommunala hyror är klara

Det är ju redan hyror på åtminstone 8.000-9.000 kronor per månad. Sedan sen ska man ha el och försäkring på. Det är inga låga hyror ursprungligen direkt.
Ett nytt hyreshus bör såldes vara både energisnålare, mindre underhåll utvändigt och invändigt över tid än ett begagnat hus, så jag förstår att man inte kan kräva 5 procent i höjning på redan höga hyror.

Finns mycket att säga om detta!
Att förhandla är att se vad som är nödvändig höjning för att bibehålla standard på befintlig bestånd och lägga på för övrigt! (Vad i samhället har bara ökat med 2 procent sedan årsskiftet 2021?)
Kan ju bara konstatera att det har inte i min värld varit någon förhandling att tala om, när siffrorna presenterades så höll hyresgästföreningen med om det men ignorerades!
Men kul att Josef uttrycker att dom ser detta som en seger mot vårt utgångsbud och använder det som rekryteringspamflett!
Hoppas de också förklarar för dem som bor i nya (dyrare) lägenheten varför det blev procenthöjning i stället som vi föreslog kronor per kvadratmeter i höjning.
Vsbo har en liten och hängiven organisation som jobbar för hyresgästerna och håller självfallet så låg hyra som möjligt, vi är en allmännytta där det inte pumpas ut stora vinster till någon ägare.
Sven Samuelsson, ordförande Vsbo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *