Nyheter

Ung man med intresse för gamla hus

Nyheter Det är inte vanligt att en så ung person som Axel Toftgård väljer att ägna sig att kulturvård. Men det har sina orsaker.

– Intresset väcktes nog när jag började sommarjobba hos Kjell Boberg. Han visade mig mycket som gjorde att jag kom i kontakt med äldre byggnader och gamla grejer, berättar Axel.
Där skapades ett engagemang för hantverk och gamla traditioner som rotat sig djupt.

Axel från Tofteryd är 22 år och sökte sig via skolor i sin hemkommun (Tofthagaskolan, Fågelforsskolan och Fenix-gymnasiet) till Göteborgs Universitet där han 2015 påbörjade treåriga studier  med sikte på en kandidatexamen i kulturvård nästa år – med inriktning bygghantverk.
– Vi lär oss det omfattande och kontinuerliga arbetet med att vårda gamla, utveckla befintliga och uppföra nya byggnader med traditionella metoder, berättar han.
– Utbildning sker i byggnadsvård, knuttimring, stolpverk, historia, handhyvling av golv och fasader, avverkning och virkesberedning, fönster- och dörrsnickerier och bevarande av kulturvärden.

Utbildningen omfattar växelvis teori och praktik. På lediga stunder har Axel också hunnit med att lära sig bygga gärdesgård, en färdighet som han praktiserat på åtskilliga meter småländsk gärdesgård.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *