Nyheter

Unik pizzeria säljs

Nyheter Bygdens unika och anrika Saturnuskällaren i Skillingaryd har varit restaurang sedan mitten av 60-talet och pizzeria sedan 1978. Nu är verksamheten ute för försäljning efter att ha varit i familjen Antonics ägo i 34 år.

Zeljko Antonic driver idag restaurangen tillsammans med sin far "Mille". En liten stund till...  [1/5]

Här har det varit restaurangverksamhet sedan 1966  [2/5]

De här speglarna hittade familjen i gömmorna i lokalen. Sattes upp, såklart, i serveringsdelen och gäster går inte förbi utan att kika. "- Det är inte många företag som finns kvar nu", säger Zeljko  [3/5]

Pizzabakning  [4/5]

Ordningsföreskrifter från förr  [5/5]

Vi har träffat Zeljko Antonic som nu väljer att sälja restaurangen när pappa ”Mille” går i pension.

– Jag har jobbat här sedan 1993. Det har såklart blivit min andra hem. Fram till mamma dog hade vi även söndagsöppet, men nu jobbar vi ”bara” 85 timmar i veckan, måndag till lördag. Vi har nu valt att sälja restaurangverksamheten när farsan går i pension och jag har ingen glöd kvar att driva det själv, det ska bli skönt att göra något annat, berättar Zeljko när vi sitter ner en stund mellan hans pizzabakningar.

”Mille” som är en känd Skillingarydsbo tog över Saturnuskällaren 1984 tillsammans med brodern Nicola.

– Min syster jobbade här också ett tag. Hon bor numera i Malmö. Farsan och syrran var för lika helt enkelt, så de kunde inte jobba så bra ihop. Jag och farsan är mer olika. Är det något tjafs går jag in i kylrummet en vända och när jag kommer ut igen så har det gått över, säger Zeljko och skrattar och medger att det är därför de kunnat driva restaurangen tillsammans, far och son, så pass länge.

Saturnuskällaren har även lunch på vardagarna och även utkörning till sex företag i kommunen. Under fredag- och lördagskvällar har utbudet mer gått från pizzan till ”vanlig mat”. Och några vakter på helgkvällarna har aldrig behövts.

– Gästerna vet var gränsen går. Många respekterar pappa och vet när det är dags att lämna restaurangen.

Zeljko berättar vidare att när nya vägen från södra infarten byggdes mot Hillerstorp tappade de många kunder som var på väg till eller från High Chaparral, nu åker inte lika många ”icke-ortsbor” förbi restaurangen längre. Men nu är det dags för Zeljko, som bor med sin fru och två små barn i Skillingaryd, att hitta på någonting annat.

– Jag kommer att söka mig inom industrin. Det kommer bli fantastiskt skönt att bara jobba åtta timmar om dagen och få helgerna lediga tillsammans med min familj. Jag vill avsluta på ett värdigt sätt. Sista dagen ska folk säga att jag har varit omtyckt, avslutar Zeljko som inte har varit sjukskriven en enda dag från jobbet.

Och vem som ska ta över är i nuläget inte klart, många intressenter har hört av sig. Men familjen önskar att det är någon drivande och duktig som vill ha öppet på fredag- och lördagskvällar så ortsborna fortfarande kan komma ner och se en match på tv, ta en öl och äta en bit mat.

I Vsbo:s jubileumsbok kan man läsa om att familjen Antonic då firade 25-års jubileum. Under åren 1966–1967 fanns diskotek i de nästan nya lokalerna som kallades ”Saturnus a go go”. Det var några killar i Skillingaryd som arrangerade och det var disco till bland andra Tages och andra kända orkestrar. Ungefär 100 personer fick plats i lokalen. Dock blev discoverksamheten kortlivad jämfört med restaurangverksamheten. Restaurangen ”Saturnuskällaren” har funnits i 40 år, sedan huset byggdes, och Vsbo skriver i sin jubileumsbok att ”någon mer trogen hyresgäst får man leta efter”.

1978 blev det pizzeria i källaren med ägaren Salvatore Esposito som var unikt. Det fanns då, under samma tidpunkt, en pizzeria i Jönköping, annars inga i närområdet. Så pizzasugna från Värnamo, Anderstorp och Gnosjö åkte till Skillingaryd.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Unik pizzeria säljs

Tack för alla roliga stunder hos er. Ja ha inget o klaga på.
Mvh mannen myten legenden jocke

JNu stängs dörren för tillverkning av Sveriges godaste hawaiipizza – finns ingen som kan slå deras pizza. jag har försökt hitta en annan som gör hawaii som ni men det finns ej. Bästa stället i skillingaryd
Mvh familjen Jonas Doolk med familj

Kommer sakna er och de goda pizzorna förstår att det blir jobbigt med sena kvällar och jobba då de flesta är lediga Lycka till med det nya livet 🌺

Tack Mille och Zeljko. Ni slutar jobbet med all heder.
Hoppas Saturnuskällaren lever vidare med nya krafter.
Det behövs en plats som detta även framöver.

En era går i graven. Sällan har man ätit godare pizzor än på Saturnuskällaren. All lycka till familjen som varit fantastiska i alla avseenden! Vi är många som kommer sakna detta vattenhål!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *