Nyheter

Uno laddar inför veterantraktor-träff

Nyheter Imorgon anordnar lantbrukssektionen i Götaströms Fordonshistoriska Klubb en träff med veteran vagnar och traktor i Skillingaryd.

Uno Jonsson förbereder inför lördag

Temat för dagen är gamla vagnar och man siktar på att bli 10-15 personer med traktorer och vagnar. Vartannat år brukar lantbrukssektionen anordna en större träff där man öppnar upp byggnaderna på hembygdsgården, tar ut museiföremålen och bjuder in allmänheten för samtal och fika. På grund av coronapandemin har man i år fått ställa in denna och många andra publika möten. Morgondagens träff är en klubbträff men man hoppas på att många vill titta på fordonen när de kör genom centrala Skillingaryd.

– Vi hade endel aktiviteter planerade men det är väldigt osäkert hur det blir framöver, vi tar det lite som det kommer, menar Uno Jonsson. Det finns ett uppdämt behov och många saknar att få träffas.

Uno har själv en hästvagn gjord av Oskar Nilsson i Skillingaryd på 1930-talet, med originaldäck delvis i trä märkta med orden ”häst”.
– Vagnen är gjord för häst och man bör inte köra mer än 10 kilometer i timman med den, förklarar Uno. Den är omgjord på 60-talet för att kunna köras med traktor och är ett riktigt arbetsredskap. Vagnen användes till allt från att köra gödsel till verktyg med och den ägdes tidigare av Oscar Carlström i Tofteryd.

Uno har den stående i garaget sedan 10-20 år och har också sedan tre år en BM Victor från 1956 som ska dra släpet imorgon.
– Jag har alltid drömt om att ha en sådan traktor och för tre år sedan kunde jag förverkliga drömmen.

Under lördagen kommer veteranfordon från Vaggeryd, Skillingaryd och orter runt om i kommunen. Det kan även bli motorcyklar och mopeder på plats bland traktorer och vagnar. Det är en ordentlig tur som planerats med start vid hembygdsparken; längs med torget i Skillingaryd, via hemköp till Miliseum, Storgatan, Kaffegatan, östra Allégatan och tillbaka längs med Storgatan. Hela turen blir ungefär en timma och det hela startar vid 12. Uno hoppas på bra väder och att nyfikna ska våga sig ut och se kortegen när de kör genom samhället.

– Nu hoppas vi att Corona släpper så hälsar vi välkomna att se oss imorgon, passa på mellan 12:00-12:30 när vi kör genom Skillingaryd.

Uno hoppas på många besökare  [1/4]

Denna 1930-tals vagn är en av de som är med imorgon  [2/4]

Traktor och släp redo för lördag  [3/4]

Akrivbild: Traktorkortege under Kulturhusets dag 2018  [4/4]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *