Nyheter

Upptäcker pärlor från cykelsadeln

Nyheter Triomorientering och cykeltrim har i årtionden varit populära inslag i Vaggeryds SOK:s verksamhet. Men det finns vissa Vaggerydsbor som är mer intresserade av denna motionsform än andra.

Det var en imponerande dokumentation av 30-års cykeltrimmande som Veine Oskarsson hade att visa upp för VSOK-ledaren Ingemar Johannesson, till höger.

Vid trimavslutningen på Friluftsgården berättade Veine Oskarsson att han har deltagit i samtliga upplagor av cykeltrimmet sedan starten 1987. Det blir några stycken på 30 år, om man så säger…

– Den första gången som det ordnades cykeltrim var 1987 och sedan dess har jag besökt samtliga cykeltrimkontroller. Det blir närmare bestämt 1 827 stycken, konstaterade han. 

Han att han kan redovisa den exakta siffran beror på att Veine har dokumenterat upptäcktsfärderna i hembygden genom att spara samtliga trimpaket sedan premiären 1987, samtliga korrekt ifyllda. En imponerande samling, inte minst med tanke på att kartmaterialet de första åren bestod av en enkel fotostatkopia i svartvitt. Konditionen sattes också på prov eftersom den allra sydligaste kontrollpunkten premiäråret låg sydost om Skillingaryd. Därifrån var det två mil till den mest avlägset belägna kontrollen bortåt sjön Eckern i nordväst.

Det har blivit åtskilliga mil under årens lopp eftersom fullständigt genomförande av cykeltrimmet med besök vid samtliga kontroller kräver åtskilliga mil på cykel. Slår man ut den samlade längden av Veines cykeltrimmande blir det åtskilliga hundra mil på 30 år.

En och annan kontrollmiss har det förstås blivit, som den gång han var fullständigt vilse i jakten på en kontroll vid Hult och Skog och inte kunde komma till klarhet var han befann sig förrän han kom till Mörhult,  inte någon liten miss precis men ofrånkomligt vid så många cykelturer på 30 år. Dessutom har han också varit flitig på trimorientering till fots som man brukar genomföra kring Friluftsgården och som startade redan på 1960-talet. Men hans dokumentation är inte lika heltäckande när det gäller ”gåtrimmet”.

VSOK-ledaren Ingemar Johansson som basar för föreningens olika motionsaktiviteter berättar att cykeltrim och trimorienteringen under den nu avslutade säsongen totalt samlade cirka 140 deltagare.

– Man kan säg att deltagarna på cykeltrimmet är dubbel så många som på triomrienteringen, berättade han.

Det är alltså cirka hundratalet Vaggerydsbor som årligen gör som Veine Oskarsson, upptäcker hembygdens pärlor från cykelsadeln.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *