Nyheter

13 reaktioner på Utebliven slybekämpning

Nu har dom röjt för nya områden på Västra Strand! Bad dom fundera på att röja slyn i samma veva mot sjön, men knäpptyst från ansvariga på tekniska!
Det hade tagit några timmar med dessa maskiner.
Man blir såååå besviken, arg och frustrerad när dom inte ens behagar svara på mail!
Vad är problemet? Vill ansvariga att det ska växa igen helt?

Håller med till fullo! Borde definitivt finnas rutiner för detta, typ varannat år eller liknande, så hade detta aldrig varit ett problem med insändare och missnöjda kommuninvånare.

För att knyta ihop säcken. Ta bort vass är bra för allt mellan utsikt till övergödning. Betänk bara att för det skall verka mot övergödning så skall vassen tas BORT inte ligga kvar I sjöarna.

Inte bara att t.ex. Lagan inte kan upplevas eller knappt synas på de enstaka ställen genom Vaggeryds samhälle som finns tillgänliga, utan som sagt bl.a Hjortsjön, även runt gölarna i Götafors och övriga grönområden i samhället. Djungel/ regnskog kanske är målet. Se även inhägnaden vid Friluftsgården och övriga kommunala tätortsnära naturområden som växer igen totalt.

Ja, vi på västra strand ser knappt heller sjön längre från vissa tomter, och jag har varit i kontant med ansvariga, men inget händer tyvärr. Fick också förslag att slyn är perfekt foder till hästar, så röj av så blir det en win win situation i dessa foderbrist tider.

Hoppas tekniska uppskattar dom ideella krafterna och antar detta fina erbjudandet. Se till att stå för arbetsledning, mat och fika mm.

Vänta bara inte för länge som i S-ryd där har buskarna blivit stora träd i en liten pulkabacke som barnen haft så roligt i nära hem ingen biltrafik man har vetat var de varit
Det kan nog bli en stor hög björkved så frivilliga är nog inte svårt att få

Jag ställer upp till fullo på Mats Elmgrens insändare,
Jag har både yxa o röjyxa o släpvagn som jag utan lön kan ställa upp med.
Det kan t.o.m kanske bli en riktigt trevlig friluftsaktivitet !!!

Förr i tiden skördade man vass från sjöar till djurfoder
Kanske det vore aktuellt att ta upp den traditionen igen
Man använde speciella vassklippare som monterades på en båt. Även myrslåtter förekom

Jättebra! Glöm dock inte nämna också den ökade vassen i Hjortsjön!

http://www.natursidan.se/nyheter/skordad-vass-minskar-risk-for-overgodning/

På denna hemsida kan man läsa om ett forskningsprojekt vid SLU i Alnarp som har kommit fram till att skörd och bortförsel av våtmarksvegetation, så som vass, bidrar till att minska risken för övergödning. Det finns risk att Hjortsjön sakta med säkert växer igen, sjön får då för mycket näring, syret minskar och djur kan inte leva i sjön.

Jag har vassen i åtanke också. Där jag med mina barn för ca 30 år sedan kunde stå och meta i princip öppet vatten går idag inte ens att köra in med en eka. Titta bara vid bryggan nedanför Fenix. Där är det snart helt igenväxt. Tur att några går med lien flera gånger om året och håller små badplatser fria från vassens framfart. Mats

Bra Mats!

Skicka in din insändare som medborgarförslag. Då blir den behandlad och kommunstyrelsen måste ta ställning till om de vill ha röjt eller inte.

Kan bara instämma med Mats. Som vanligt vid den här tiden på året håller stråken utefter Vaggeryds många vackra vatten på att växa igen . Det gäller inte bara Hjortsjön utan också Lagan och dess stränder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *