Nyheter

Uteklassrum med miljön i fokus

Nyheter På det utsmyckade torget i Skillingaryd var det under tisdagen dags för några elever att ha lektion utomhus. Fokus ligger på naturen och föreläsningar om bland annat växter, fotosyntesen och ekologiska samband

Klass 5c från Sörgårdsskolan har lektion hade lektion under premiärdagen och tidigare under dagen besöktes torget av barn från Tallbackens förskola.

En av föreläsarna är Jasmine Cederqvist som är konstnär och utbildad biolog. Hon jobbar med olika projekt bland annat i skolor. Det kan handla om flyttfåglar, migration eller landart. Kreativt tänkande utanför boxen. Hon berättar även om den gamla tekniken att pressa blommor, göra kollage och att skapa med annat än färg.

På torget ligger gräs ut utrullat som en snirklig bana. Här kan man ta av sig skorna, vandra runt och känna gräset mellan fötterna.

– Här har jag målat med gräs, man kan vidga begreppet att måla som tilltalar fler sinnen, berättar Jasmine.

Hållbarhetsstrategen Madeleine Larsson berättar om invasiva, främmande arter och biologisk mångfald som är basen i allt.

En invasiv art är en art som inte har funnits här tidigare och som konkurrerar ut inhemska arter. Dessa växter måste rapporteras för de tar över växtligheten och hotar mångfalden. Dessa arter trivs väldigt bra här just därför de inte har några naturliga fiender som håller dem tillbaka.

Hon berättar lite extra om två invasiva arter, eller monsterväxter som hon gärna kallar dem. Den ena är Sjögull som har spridit sig väldigt i Hokaån och Hokasjön. Eleverna får lära sig hur växten bekämpas genom att täckas, precis som man just nu gör i vattnet i Hok.

– En stor matta har lagt sig på ytan och den har tagit över helt. Det gör att ljus inte kan ta sig ner till vattnet och gör att växter och djur inte kan leva, berättar Madeleine.

Den andra arten hon berättar om är Parkslide, en art som har en rot som är så stark att den förstör vattenledningar och kan ta sig in i husgrunder så ett hus kan kollapsa. På samma sätt som Sjögullet måste man täcka växten för att kunna utrota den.

Flera verkar veta svaret på frågan

Jasmine visar en spännande växt.  [1/10]

Spännande för barnen från Tallbacken.  [2/10]

Utanför biblioteket satt några barn och lyssnade  [3/10]

  [4/10]

Bokläsning  [5/10]

Återvinningscentralen har ett bord där man kan hämta eller lämna krukor. Här finns också sticklingar som man kan få ta men även lämna om man råkar ha för många hemma.  [6/10]

Jasmine berättar om växter.  [7/10]

  [8/10]

  [9/10]

Kollage av blommor och blad.  [10/10]

Taggar

Dela


3 reaktioner på Uteklassrum med miljön i fokus

Vad roligt att det blir lite liv på torget som jag föreslog för 2 år sedan till kommunen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *