Nyheter

Utöka gångfartsområden

Nyheter Utöka gångfartsområdet i Vaggeryd- och Skillingaryds centrum, läs Ken Frick (L) insändare här.

Arkivfoto från Vaggeryds centrum

På senaste kommunstyrelsemöte kom mitt medborgarförslag angående detta upp och kommunstyrelsen gick helt på Tekniska utskottets linje. Ett avslag.

Men när man läser tekniska utskottets text angående avslaget så undrar man ju om de förstått vad jag skrev, eller om någonsin befunnit sig utanför ICA i Vaggeryd.

Men jag kan inte riktigt släppa detta.

Det hela handlar ju om att få ner tempot i det område jag ritat in, så att både äldre och barn kan ta sig över på ett säkert sätt, att helt enkelt knyta ihop ett centrum, inte bara en gata som måste korsas.

För det är ju precis här på denna punkt som flest människor rör sig i Vaggeryd.

När man kommer ut ur ICA så är du typ 2 meter ifrån gatan, har man då som förälder eller morfar med sig ett par uppskruvade vildbasar kan man ju bli lätt svettig innan man fått koll på dem.

Då hade det varit väldigt skönt med ett gångfartsområde utanför.

Plus att det hade blivit plats för ännu fler korttidsparkeringar, vilka ger plus för handeln i Vaggeryd.

Senare skrev jag också helt utanför detta ett liknande tillägg för Skillingaryd.

För vi har samma problem i Skillingaryd, gamla E-4an delar Skillingaryds centrum.

Ett gångfartsområde mellan Turistbyrån och korsningen vid El-Agenten hade gjort att man fått en helt annan känsla av ett ”centrum”, mycket säkrare och trevligare för alla.

Ken Frick
Liberal

Gångfartsområden, klicka här

Taggar

Dela


6 reaktioner på Utöka gångfartsområden

Jag tycker att Ken har en bra ide, vad gäller Vaggeryd.
Skillingaryd tror jag är bäst att lämna åt dem som är experter där.
Det är dock intressant att ett flertal motioner i samma anda kommit de senast åren från SD. Då har det varit blankt nej i Kf.
Kan vi inte se skogen för alla träden, i dessa fall?
Vi måste värna om våra butiker, våra företag och de som verkar i kommunen. Handla lokalt! Endast på det viset kan vi ha ett levande centrum i våra tätorter. Kommunen bör gå nya vägar för att stimulera både nuvarande och nya aktörer. Varför inte bjuda alla på tillsynsavgifter de närmaste åren? Det kostar lite för MoB, men de är å andra sidan skyldiga en massa tillsynstimmar som aldrig utförts, men väl fakturerats.

Kens förslag fungerar alldeles utmärkt i Värnamo centrum. Varför inte i Vaggeryd och Skillingaryd?
Bra förslag!!

Jag tycker att Kens förslag är utmärkt. Det skulle underlätta för fotgängare att ta sig över Storgatan i så väl Skillingaryd som Vaggeryd. Det är inte helt lätt idag, sedan övergångsställena togs bort, att passera Storgatan vid Artillerigatan eller vid Sturegatan.
De få sekunders fördröjning som detta förslag skulle innebära för bilisterna är väl ytterst marginell. Tänk i stället Jörgen, på att bilisterna kanske skulle hinna läsa vad som står på skyltarna utanför affärerna och stanna och handla.
Att det idag, på vardagarna, är 30 km/timmen utanför ICA i Vaggeryd verkar väldigt få känna till eller leva upp till. Med det här förslaget kan dessutom de tillgodoses som länge velat ha en säkrare övergång för dem som bor i VSBos hus (Fridensborg).

Ett helt bilfritt centrum hade varit bra. Men möjlighet att lossa och last vid större inköp. Folket behöver röra på sig och inte envisas med att parkera ”utanför dörren” hela tiden. Jag går nästa alltid till ICA trots att jag har bil.

Ja, om man vill minska möjligheten att ta sig igenom Skillingaryd under rimlig tid eller vill minska tillgängligheten till handeln. Med andra ord, vill du ta död på den handel som finns kvar
Så är nog dina förlag kanon! Nu är det dags att handeln får större plats i debatten när det gäller parkeringar och trafik i centrumnära områden.

Det är ju det jag är ute efter, sänka tempot och öka möjligheten att korttidsparkera nära butikerna.
Få de centrala delarna att kännas mer som ett centrum, det borde väl gynna den lokala handeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *