Nyheter

Vaccinering pågår och kommande faser planeras

Nyheter Det är ett intensivt planerande för att kunna erbjuda alla vaccin mot covid-19 under första halvåret

Arkivbild

Personal från regionen och kommunen har ett tätt samarbete när det gäller vaccineringsarbetet. Hittills har man arbetat med det som kallas fas ett och nu är man i startgroparna för fas två som gäller personer över 65 år, människor med LSS-stöd och personal inom LSS.

– Vi känner att det har fungerat väl, säger Gerd Rydh som är verksamhetsansvarig på vårdcentralen i Vaggeryd. Och det gäller också för vårdcentralen i Skillingaryd. Nu är det dags för nästa steg och redan nu inleds arbetet med att förbereda den så kallade massvaccineringen i fas fyra då alla vuxna som inte ingår i riskgrupper ska kunna få sitt vaccin.

Man har nu hyrt in sig i före detta coop-lokalen i centrala Vaggeryd som gemensam vaccinationscentral för boende i Vaggeryds kommun. Nu pågår täta diskussioner för att få lokalen i absolut toppskick ur ett logistiskt perspektiv. Regionen och kommunen har tagit armkrok för att kunna starta vaccinering i denna lokal redan under fas tre som kan komma igång i början på april.

– Det är självklart ingen försöksverksamhet, intygar Gerd Rydh. Men om vi kommer igång i lokalerna tidigt kan vi se om vi behöver se över hur människor väntar, behöver det avskärmas mera, är det tillräckligt IT-stöd och fungerar det med den stund av vila som är nödvändig efter att vaccineringen är gjord.

– Vi har ett mycket gott samarbete med regionen säger Fredrik Björnberg som är räddningschef i Vaggeryds kommun och tycker att de ligger väl till tidsmässigt för att gå i mål enligt planerna så länge vaccinet levereras enligt planerna. Han menar att kommunen är beredd att stötta regionen så långt det är möjligt.

Tillgången till vaccin är avgörande

– Vi har en tidsplan som bygger på de tänkta leveranserna av vaccin, berättar Gerd Rydh och menar att de måste ha en långsiktig plan men att vara beredda på att hantera en situation då vaccinleveranserna inte motsvarar det som är tänkt och planerat för.

Nu ska regionen gå igenom kommande behov av bemanning, framförallt så att man har tillräcklig vaccinationskapacitet. Men det behövs också värdar, värdinnor och guider. De senare kan vara sådant där kommunen kan ha en nyckelroll för att lösa.

– Mitt i allt arbete med vaccinationen så får vi inte glömma att vi har ett dagligt uppdrag att sköta, tillägger Gerd Rydh och säger att de har ett ansvar för den vanliga verksamheten mitt i en pågående pandemi.

– Viktigt nu är planering, att ta till sig kunskaper i takt med att arbetet pågår, avslutar Gerd Rydh och konstaterar att man har ett gigantiskt logistiskt arbete framför sig. Men att man med täta kontakter inom regionen och tillsammans med kommunen ser att man kommer att genomföra det hela på ett bra sätt för samhället och medborgarna.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Vaccinering pågår och kommande faser planeras

I Vaggeryds kommun har man sämst procentandel vaccinerade i Jönköpings Län. Eksjö har dubbelt så hög andel gjorda. Varför kan de ansvariga inte träda fram och förklara varför det är så? Vaccinet fördelas ju i proportion till invånare i varje kommun så det borde inte vara sådan skillnad.

Hur är det egentligen med vaccinleveranserna? Jag tycker det andas alltmer nu om att man tänker använda Astras vaccin även till personer över 65 år trots att vi hittills ansett detta vara olämpligt. Jag antar att man sneglar på samhällssmittan och tänker ”ta sitt samhällsansvar” genom en kompromiss.
Men de som driver smittan nu är väl yngre personer.
Jag undrar om det inte är dags att planera för två parallella vaccinationsspår: ett för äldre personer med Pfizers vaccin så som det planerats hittills, men samtidigt köra ett annat spår med Astras vaccin till personer under 65 år, så som man gjorde de gånger man testade hur massvaccinering kunde fungera. Det borde inte vara svårt att få gemene man att begripa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *