Nyheter

Vaccinkrav på vårdpersonal – inte besöksförbud

Nyheter Regeringen vill permanenta möjligheten till besöksförbud i äldreomsorgen. Det vänder sig Liberalernas Anna Starbrink och Barbro Westerholm kraftigt emot .

I en artikel i Dagens Nyheter förespråkar de en annan ändring av smittskyddslagen: En tydlig förväntan att personal i vård och omsorg ska vara vaccinerad.

– Besöksförbudet var en plåga för många äldre och deras anhöriga. Vaccinet är det bästa skyddet vi har och i stället för att legalisera långvariga besöksförbud, bör vi vara tydliga med förväntan på personalen att vaccinera sig mot smittsamma sjukdomar. Och självklart bör inte något nytt besöksförbud införas i vinter, som regeringen öppnat för, säger Anna Starbrink (L), regionråd i Stockholm.

– Ensamhet och isolering orsakar redan stort lidande bland många äldre, besöksförbud gör isoleringen till norm. Det är inte acceptabelt att spärra in årsrika människor i deras hem. Vi har ett gemensamt ansvar i samhället att istället skydda de sårbara mot smittsamma sjukdomar på andra sätt, med skyddsutrustning, säkerhetsrutiner, testning – och vaccin, säger Barbro Westerholm (L), talesperson i årsrikas frågor.

– Smittskyddslagen bör ändras – men inte för att möjliggöra besöksförbud. I stället bör vi lagreglera att arbetsgivare har rätt att kräva av personer i patientnära yrken att de vaccinerar sig mot farliga smittor. Det gäller covid men även andra sjukdomar som mässling och pneumokocker, säger Anna Starbrink.

Bakgrund: Smittskyddslag, besöksförbud och vaccinkrav
Nyligen har regeringen tillsatt en utredning som ska se över smittskyddslagen för bättre skydd mot nya pandemier. Inriktningen är att underlätta och legalisera den typ av besöksförbud som vi såg under början av coronapandemin, och som visade sig inte förenliga med vår svenska lagstiftning.

I stället för att sträva efter nya sätt att skydda äldre, handlar de skarpa förslagen om hur sårbara äldre människor ska skyddas från smitta om att omyndigförklara dem och ge andra människor rätt att tvinga dem till isolering.

Regeringen pekar på flera saker de vill ändra på: Att personal idag inte har ”möjlighet att hindra dem som bor på ett särskilt boende att röra sig i lokalerna”. Och att det ”för de individer som saknar förmåga att ta ställning och samtycka finns … i dag ingen möjlighet att tvinga personen att tillfälligt flytta från sitt hem.” Därtill vill regeringen att det utreds ”om det finns ett behov av en möjlighet att besluta om isolering på något annat sätt än vad nuvarande lagstiftning medger”.

I utredningsdirektiven nämns inte det akuta och uppenbara problemet med att en stor andel av medarbetarna valt bort att vaccinera sig, trots att de därmed utgör en påtaglig risk för de människor som de är där för att vårda och ge omsorg.

Anna Starbrink och Barbro Westerholm. Pressbilder

Taggar

Dela


7 reaktioner på Vaccinkrav på vårdpersonal – inte besöksförbud

Samhällsutvecklingen, tonen, tystnadskulturen och biverkningar kortsiktiga och långsiktiga här och världen över.
Jag vill att det ska finnas en öppen debatt där alla vågar stå för vad man tycker, med sitt namn och att man respekterar andra även om man ej tycker lika. Det vill säga ett öppet demokratiskt samhälle.

Håller fullständigt med syrran och är själv vaccinerad med alla ”säkra” kliniskt testade sprutor vi erbjudits genom åren.
Detta är något annat och att kalla det för vaccin är väldigt naivt.
Vaccin är enligt definition något som gör dig immun mot sjukdom och förhindrar smitta.
Tyvärr är detta hittepå inget av dessa två.
Diskussionen är skev och det ska diskuteras de narrativ som man inför mot gällande lagar och mänskliga rättigheter.
Sluta låta er skrämmas av media och försök skaffa er andra intressen och lev livet.
Ska vi verkligen gå med på dessa totalitära åtgärder eller ska vi se till att dessa som styr oss mot ättestupan blir avskedade snarast möjligt

Håller både med och inte med Peter.

Håller med att alla som jobbar inom äldrevården skall vara vaccinerade mot samhällssmittande sjukdomar såsom exempelvis. covid-19 samt andra svåra epidemier som föreslås i debattinlägget.

Håller inte med att kommunen ska stå för personlig skyddsutrustning för utomstående som till exempel munskydd vid tillfälliga besök, detta bör enligt min mening säkras av varje enskild individ för allas bästa.

Sorgligt om vi mister mer vårdpersonal på grund av att de ej ska behandlas enligt lagar gällande mänskliga rättigheter, och att debatten pekar ut dem som smittobärare är en skam. Då viruset bara smittar vid symptom vare sig du är vaccinerad eller inte så kan lika väl en vaccinerad vårdpersonal smitta och det har vi ju sett tydliga bevis på i hela samhället.
Låt vårdpersonal precis som alla andra bestämma själv över sina kroppar.
Ta in de covidläkemedel som andra länder behandlar med och som har många års beprövning och som Sverige har förbjudit och i stället tagit in nödgodkända covidläkemedel som ej är färdigprovade.
Låt debatten om vaccin bli öppen i samhällets alla kanaler och låt lagar som vi har gälla så våra nästkommande generationer (våra barn) vågar säga vad de tycker utan rädsla och tystnadskultur
.
Låt Sverige förbli en demokrati!
Och För guds skull behandla vårdpersonalen som människor….😡De är ju hjältarna i det här🙏
Den säkraste vårdpersonalen är den som haft covid och snälla blanda inte in mässlingen och andra gamla sjukdomar. Låt människor hålla sig friska utan att vara beroende av medicin och blir man sedan sjuk så har man i hela sitt liv betalat skatt för att få del av en fungerande sjukvård enligt mänskliga rättigheter, barnkonventionen, patientlagen. Alla de lagar som skapats för att skydda oss människor och som ni nu vill ändra och påverka.

Skapa gärna en öppen diskussion/debatt om alla psykiska sjukdomar, självmord, biverkningar dödsfall på grund av nedstängningar, diskriminering och vaccinerna som är nödgodkända och ett stort farligt experiment som många ungdomar och barn redan fått. Gå gärna ut och undersök andra länder som ligger före oss i detta och hur samhället ser ut där i dag.
Vi är ute på riktigt tunn is nu. Vakna upp!
Om någon för tre år sedan hade sagt till mig att jag skulle vara tvungen att ta två medicinska sprutor/år mot något som jag redan har haft för att gå på bio med barnen, då hade jag skakat på huvudet och tänkt att den personen är fullständigt galen.

Se till att munskydd finns i entre på äldreomsorgen för där slarvas det otroligt mycket. Kommer nästan var dag till äldreboendet i Vaggeryd och får säga till minst en gång i veckan då det är slut. Om alla sköter det som man ska göra går det att ha öppet för besök och givetvis ska personal som jobbar med äldre vara vaccinerad. Det är ju en självklarhet. Eller hur?

För första gången i våra liv har vi tvingas ha skilda boende efter 63 år tillsammans. En av oss kan varje dag komma till den andres boende och vara tillsammans någon timma varje dag, som båda har sådan glädje av.
Besöksförbud skulle vara en ren plåga, som skrevs i artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *