Nyheter

Vacker natur och god gemenskap

Nyheter Invånarna i Svenarum är stolta över många saker. Dessa stoltheter togs upp när kommunens politiker och tjänstemän kom på besök i församlingshemmet i tisdags. Del 4

Utanför församlingshemmet bjöds besökarna på korv  [1/23]

Ann-Margret Johansson berättade om skolan i Svenarum  [2/23]

  [3/23]

Besökarna önskade många cykelvägar  [4/23]

  [5/23]

  [6/23]

  [7/23]

Fullsatt  [8/23]

Emma Olsson från Hagafors  [9/23]

  [10/23]

  [11/23]

  [12/23]

Rita var kul  [13/23]

  [14/23]

Planarkitekt Hanna Grönlund  [15/23]

  [16/23]

LRF-ordförande Roger Andersson diskuterar med kommundirektören Annika Hedvall  [17/23]

Många var intresserade av nya ledningen som ska byggas  [18/23]

Vatten från Vaggeryd och avloppet till Skillingaryd  [19/23]

  [20/23]

  [21/23]

  [22/23]

Ett faktabord om Svenarum fanns  [23/23]

Michael Anderberg (MP) inledde dialogen under tisdagskvällen i Svenarum. Han slängde ut frågan i församlingshemmet vad Svenarumsborna är stolta över och det blev väldigt många saker…

– Bra natur, skola, barnomsorg, vacker natur, levande landsbygd, Häråns dalgång, vår gemenskap, fina gamla hus, hembygdsgården, vår musikkår, stolfabriken i Hagafors, tennisklubben som bildades på 60-talet, kvarnen som samlingspunkt i Hagafors, Svenarums Hill, Svenarums UV-scoutkår, kyrkan, vi håller ihop, mycket barn, lägergården i Långserum, barnen i Hagafors, alla bönder som håller en levande landsbygd, fina badplatser, fina fiskeområden.., ropas det från Svenarumsborna.

– Vad skulle ni göra för att bli ännu stoltare för att bo i Svenarum, undrar Gert Jonsson (M).

– Det som kommit fram under eftermiddagen är fler cykelvägar, nya lägenheter, man vill ha kvar sin skola, säger Hanna Grönlund från miljö- och byggförvaltningen.

– Gång och cykelväg, på sommaren vill vi åka och bada. Jag bor längs med riksväg 30, vår väg till skolan har alltid varit på riksväg 30, det skulle vara så skönt att ha en gång- och cykelväg, som gärna får sträcka sig ända fram till Hagafors, säger en boende.

– Gör en gång- och cykelväg nu när ni gör överföringledningen, lägg hårt grus på, det behöver inte vara asfalterad, säger Per i Slätteryd.

– Vi behöver fler arbetsplatser!

– Bostäder. Folk vill att bygga, för något år sedan skickade kommunen ut till fastighetsägare som ville stycka av sin gård. Har det hänt något? Gert Jonsson (M) svarar att inledningsarbetet med att bo på landsbygden har varit mycket bra och kommer troligen att upprepas.

Riksväg 30 går som en pulsålder genom Svenarum. Gert Jonsson (M) meddelar att Trafikverket kommer att sänka hastigheten till 80 km/h, men när det blir är inte klart.

– Samtidigt som det är en livsnerv är vägen en fara. Att prata riksväg 30 är alltid spännande, menar Gert Jonsson och ett flertal övriga önskar att en gång- och cykelväg anläggs samtidigt som man önskar att hastigheten sänks till 50 genom byn.

Torbjörn Åkerblad informerade Svenarumsborna om att Länsstrafiken kommer att sätta in dubbelturer på lördag och söndagar, vilket är väldigt positivt steg för att skapa bättre uppkoppling mot Jönköping.

– Man har rätt till Närtrafik om man har mer än en kilometer till hållplats, vår kommun utnyttjar inte närtrafik så mycket som andra kommuner gör, meddelade Torbjörn och tipsade om att boka Närtrafik.

– Största investeringen är överföringsledningen och nu har vi äntligen kommit fram till byggnation. Vi kommer att pumpa vatten från Vaggeryd till Svenarum och Hagafors. Avloppsvattnet kommer att gå till Vaggeryd och därefter Skillingaryd. Vi börjar bygga vecka 6 och det kommer att ta ungefär ett år. Markägarna, de berörda, är informerade. Anbudet på hela byggnationen är på 21,5 miljoner, berättar Teo Magnusson Bejving och berättar kort om var nya ledningarna kommer att grävas ned.

Kommunens fakta om Svenarum;
Cirka 460 invånare, 215 kvinnor och 244 män. Merparten av kvinnliga könet är 15 – 19 år och 30 – 34 år. Flest män är det i 60 – 64 årsåldern. I Svenarums delområde arbetar man mest med jord- och skogsbruk, tillverkning och utvinning.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *