Nyheter

Vad händer efter valdagen?

Nyheter Om drygt 60 dagar ska vi gå till vallokaler och rösta, om vi inte förhandsröstar, men vad kommer att hända sedan är intressant att spekulera kring

Som läget ser ut nu kommer vi att få ännu en lång period av regeringsförhandlingar med kaffekalas hos talmannen innan vi har en regering på på plats. Oavsett vad som händer är det mycket sannolikt att vi kommer at ha en minoritetsregering. Moderaterna och Kristdemokraterna vill bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna vill ha inflytande och utesluter Liberalerna i en högerregering. Liberalerna accepterar Sverigedemokraterna men inte i regering.

Förvirrande, men det slutar inte där. Alliansen verkar död på riksnivå, men var hamnar Centerpartiet som argumenterar för den breda mitten – få vet vad som menas. Socialdemokraterna tror fortfarande att de är större än vad de är, Miljöpartiet verkar åka ut riksdagen och Vänsterpartiet säger nu att de inte släpper fram en socialdemokratisk regering utan att vara en del av den, något som Centerpartiet ser som uteslutet. Läget i riksdagen kommer troligen att vara låst under en lång tid, det i en tid när vi lever med en besvärlig världsekonomi och ett aggressivt Ryssland.

När det gäller region och kommun blir det troligen inte lika komplicerat, det är närmare till osannolika konstellationer men det kan dröja något. Men det finns en tidslinje att förhålla sig till. Vi kan få se nya majoriteter som överraskar oss alla när krutröken har lagt sig.

I Vaggeryd har majoriteten, den så kallade femklövern, styrt med ett mandats övervikt. I flera fall har man dessutom haft stöd av Sverigedemokraterna, ett parti som har haft en låg profil. Kommer det att förbli så? Vad händer om Miljöpartiet får lämna kommunfullmäktige? Frågor som ska få sina svar.

Den 12 september ska partiernas förhandlare försöka att förstå vad som har hänt och hur de kan hitta rätta vägar för att få ut sin politik som de kommer att ha lovat i en tuff valrörelse.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *