Nyheter

Vad händer när individers värde och rättigheter försvinner?

Nyheter Läs (C) distriktsstyrelsens debattartikel här

Sommaren har kantats av två stora händelser, 10-årsminnet efter Utöya och  Talibanernas maktövertagande av Afghanistan. 

Anders Behring Breiviks ohyggliga dåd, då han mördade 77 personer varav många ungdomar, ansågs av de flesta som extrema handlingar. De psykologer som undersökte honom hade svårt att förstå hur han kunde begå så ondskefulla brott. Personer insatta i den högerextrema muslim- och kvinnohatande ideologi han förespråkade, var däremot mindre förvånade. I sitt manifest beskrev Brevik alla som han ansåg skulle betraktas som landsförrädare och som borde dödas eller sättas i läger. Det handlar i Sverige om alla politiker, (utom SD), journalister, universitetsfolk och personer som är positiva till muslimsk invandring. Det finns flera anhängare av ideologier liknande Breiviks i Sverige och runt om i Europa.

Talibanerna i Afghanistan har under sitt maktövertagande avrättat personer lika känslokallt som Brevik. De har en liknande kvinnosyn, men de grundar sina handlingar i en helt annan ideologi bestående av lokal islam och stamseder blandat med element från andra trosformer. Det är när man ser ytterligheterna av extrema ideologier som dess destruktivism blir tydlig. I såväl högerextrema som i islamistiska kretsar försvinner människans egenvärde och frihet för sakfrågan och gruppen.

I Sverige är svenskens värde och friheter skyddad i vår grundlag genom regeringsformen. Det fundament som Sveriges statsskick är byggt på handlar om respekt för människan och att vi bygger vårt land tillsammans i frihet. Vi får rösta i demokratiska val, vi får starta företag, medieredaktioner, uttala våra åsikter, demonstrera etc. Den demokratiska, liberala vägen bygger på förtroende och respekt för andra, men också på förtroende för samhällets institutioner samt värdet av transparens. Problem får gärna lyftas fram och diskuteras, men det ska ske med respekt för varandra och varandras roller. 

Det är lätt att ta dessa rättigheter för givna. Men i världen sker en minskning av människors friheter. Mellan 2010 och 2020 har länder som hotar yttrandefriheten ökat från 19% till 34%. 

Mot den bakgrunden kritiserar inte centerpartister andra människor för att de har en annan tro eller uttrycker en annan åsikt. Vi anser att vårt samhälle kan stå emot påfrestningar och utmaningar, just för att det fortfarande står på en stadig demokratisk och ekonomisk grund. Vi väljer att se varje individs värde, kraft och potential för det är så vi tillsammans skapar en ljusare framtid. Vi värnar om en sund integrationspolitik för att våra system ska klara av mottaganden av personer i nöd. Vi anser att samtidigt som vi behöver ett starkt rättssystem måste vi ha fokus på varje enskild individ.

Osunda extremhändelser påbörjas långt innan de faktiskt sker genom mikroförskjutningar i ideologiska fundament. Vi centerpartister är vaksamma på andra partiers ideologiska bas och vi kompromissar inte med vår egen ideologi. 

Sverigedemokraterna har genom åren blivit duktiga på att ge sken av att de vill hjälpa människor i nöd när de helst av allt inte verkar vilja ha med dem att göra, särskilt inte med muslimer. På samma sätt har islamisters förakt mot västerländska seder och bruk visat sig vara dödligt farligt. Det är därför vi centerpartister är noga med orden när vi säger att grunden i vår politik är alla människors frihet och lika värde. För oss, med sommarens händelser i ryggen, har dessa meningar sällan haft större tyngd.

Centerpartiets distriktsstyrelse i Jönköpings län
Jessica Hagård
Torbjörn Egerhag
Barbro Liljedahl
Anders Karlsson
Anna-Maria Toftgård

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *