Nyheter

Vad händer nu med nya förskolan?

Nyheter Det blev alltså inget beslut i kommunfullmäktige i kväll om att bygga ny förskola vid Södra Park-bron i Vaggeryd.

Officiellt handlade det om en så kallad minoritetsåterremiss från (S)-sidan. Men i verkligheten verkar det inte finnas någon majoritet för att bygga för 15 miljoner efter vad som hände i kommunstyrelsen tidigare i år. Voteringen i kommunstyrelsen slutade nämligen 6–6 med en nedlagd röst.
Detta är nämligen en komplicerad fråga med en mängd olika linjer:

Från början ville barn- och utbildningsnämnden bygga nytt för 24 miljoner med plats för 60 barn, ”nattdagis” och kontor.
Men ett uppenbart problem förelåg:
En sådan satsning skulle sträcka sig långt utanför ramen på de 15 miljoner som under tre år fanns avsatta för en ny förskola.
Det blev räfst och samling inom Femklövern bakom 15-miljonersalternativet och plats för 50 barn.
(S)-linjen i kommunstyrelsen var att man förutsatte att barn- och utbildningsnämnden tillgodoser barnomsorg på obekväm tid.
Den ståndpunkten stöddes av (SD).
(V) vill däremot bygga helt nytt för 24 miljoner enligt barn- och utbildningsnämndens ursprungliga beslut.

Frågan är vad som nu kommer att hända och vilka konsekvenserna blir av måndagskvällens minoritetsåterremiss som egentligen alltså var en majoritetsåterremiss.

Handlar det, som barn- och utbildningsnämndens ordförande Jenny Larsen (KD) gissade, att byggstarten tvingas senareläggas från hösten 2017 till någon gång 2018?

Eller gäller det som vice ordförande i samma nämnd, barn- och utbildning,  Roger Ödebrink (S) formulerade det; att ”göra om, göra rätt och leverera något bättre”?
Det får framtiden utvisa. Faktum är båda sidor är helt överens om problembeskrivningen. Vi har i kommunen, som Skillingaryd.Nu berättat, en lång kö till förskola vilket  tvingar fram ”nödlösningar” som använda ett före detta apotek och en före detta familjecentral, utan tillgång till utemiljö, som tillfällig förskola.

Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) menade att man borde bygga 50 platser  för 15 miljoner kronor omgående för att så snabbt som möjligt åtgärda den akuta situationen och därefter ta itu med de kompletterande frågeställningarna om ”nattdagis” och lokaler för administrationen efter hand.
Men han medgav också att förskoleutbyggnaden eftersatts på senare år och att vi nu ser konsekvenserna.

(S)-linjen som främst Roger Ödebrink företrädde pekar på inte bara kraftig förlängning av barnomsorgskön utan också om stora arbetsmiljöproblem. Han konstaterade bland annat att förskolechefen har sitt kontor i en ”städskrubb på Fenix” och kommunen i nuläget inte klarar att hantera löftet till nyinflyttade om en barnomsorgsplats inom fyra månader.
Egentligen är väl frågans hantering en spegling av den komplicerade demokratiska situationen i kommunfullmäktige där vare sig Femklöver eller någon annan sitter med given majoritet och där (SD) än en gång kan bli tungan på vågen.

Det blir spännande att se vad som nu händer. Den snabbutredning som ska göras kanske löser knuten. Det brådskar under alla omständigheter. Det är nog alla 41 i fullmäktige överens om.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *