Nyheter

Vaggeryd har länets högsta hyror, eller?

Nyheter Vaggeryd sägs ha högst hyror i länet. Men är det verkligen så? Som vanligt beror det på hur man räknar.

Statistiska Centralbyrån, SCB, har uppdaterat statistiken för hyreskostnaderna i landet. Följer man medelvärdet betalar en hyresgäst i genomsnitt 1 040 kronor i årshyra per kvadratmeter i Vaggeryds kommun eller 87 kronor per månad. Det betyder att månadshyran är i snitt 6 090 kronor för en lägenhet som mäter 70 kvadratmeter. Det är den högsta siffran i länet.
Motsvarande genomsnittssiffra för Habo är 1 016 kronor, för Värnamo 994 och 981 för Jönköping.
Om man däremot använder medianvärdet, det vill säga ” det mittersta värdet i redo­vis­nings­gruppen då de observerade värdena sorterats i stigande ordning”  är hyrorna högst i Habo med 964 kronor per kvadratmeter och år. För en lägenhet på 70 kvadratmeter innebär det en hyra på 5 600 kronor.
I Jönköping är kvadratmeterkostnaden per år 953 kronor och i Vaggeryd 950 kronor. Det innebär för Vaggeryd en månadshyra räknat på medianvärdet på 5 530 kronor.

Taggar

1 reaktion på Vaggeryd har länets högsta hyror, eller?

Ska man bara mäta hyran på en lägenhet per kommun? Nej, det är ju så här, att VSBO höjer hyran /m² och därmed ligger många utav kommunens hyror nära den mittersta lägenheten vad det gäller kr/m². De allra flesta bostadsbolag höjer hyran i procent, så man betalar proportionellt till den lägenhet man sökt sig till. De som har sämre betalningsförmåga drabbas av VSBO:s bostadspolitik.
Att du, Kåre, har börjat intresserat dig för bostadspolitik, och så undrar jag varifrån du har fått siffrorna om medianvärde.
Runo Eriksson, ordförande i Värnamoföreningen hyresgästföreningen sydost.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *