Nyheter

Vaggeryd rasar – Värnamo ökar

Nyheter Lärarförbundets Sveriges bästa skolkommun presenterades i dag med negativt resultat för Vaggeryd, positivt för Värnamo.

Vellinge i Skåne toppar precis som förra året.

Vaggeryds kommun tappar från placering 18 till 229 och det är sämst i länet . Värnamo däremot höjer sig från plats 60 till 41 och har bara Tranås före sig i länet.

Undersökningen bygger på statistik från SCB, Statistiska centralbyrån, och Skolverket, samt på statistik som är gemensamt framtagen av Lärarförbundet och arbetsgivareorganisationen SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. 13 kriterier har vägs samman. Lärartäthet och andel behöriga lärare ger extra poäng. Alla Sveriges 290 kommuner är med.

Läs mer (länk till Lärarförbundets hemsida)

Taggar

9 reaktioner på Vaggeryd rasar – Värnamo ökar

Det framgår inte i artikeln att Lärarförbundets rankning utgår från uppgifter från 2016/17. Redan för ett år sedan uppmärksammades att vi hade dåliga resultat. Sedan dess har vi inom BUN arbetat jättehårt för att vända skolresultaten vilket också lyckades. Ser man på årets resultat från läsåret 2017/18 har de vänt uppåt och vi är återigen på rikssnittet. Arbetet fortsätter nu med målet att ha bra och stabila skolresultat över tid.

Kan du ge lite konkreta exempel på vad ni gjort?
Om du är så säker på att siffrorna har vänt .

Jag får en känsla av att behöriga lärare flyttar från Vaggeryd till Gnosjö kommun bland annat på grund av högre löner.

Det är väldigt mycket som gjorts. Vi har gjort kartläggningar, utökat lovskola, utökad läxhjälp och framförallt infört ett helt nytt mål och uppföljningssystem från tidigare åldrar till de högre. Vi jobbar mycket med skolnärvaro, elevhälsa och utökad studie och yrkesvägledning. Svårt att redogöra för allt här men det här är några delar. Stabila och bra skolresultat över tid är målet

Helt rätt det är inte alla som är från 2016/17 men de fyra tunga kriterierna som hänger ihop med utbildningsresultat i grundskolan är från 2016/17 Andra kommer från hösten 2017. Jag menar inte att bortförklara utan bara påvisa att lärarförbundets rankning inte är ett dagsläge utan en bild från ett år sedan. Vi är inte nöjda men vi går definitivt åt rätt håll

Det finns nog mycket kvar att arbeta på. Klart att statistik är inte verkligheten. Obehöriga lärare och inställda lektioner är ingen ovanligt på Hkortsjöskolans högstadie. Om det är riksgenomsnitt att skolor fungerar så som i Vaggeryds kommun är nivån ganska låg som riktlinje.

Håller med om att rikssnittet borde bli högre och det är ju bara en referenspunkt. Vi har naturligtvis 100% som mål och jobbar för det varje dag

Det som du påstår har gjorts är ju självklara
Saker för en lekman på området.

Har det möjligen blivit någon ny skolchef i
Vaggeryds kommun som försöker att styra upp
Det hela.
Varför har inte dessa åtgärder gjorts tidigare?

Glömde att säga att det är jag som är skolchef i Vaggeryd. Det är svårt att göra fullständiga redogörelser för hur vi arbetar med kvalitet i kommentarsfält men ni som vill veta mer kan skicka ett mail till mig så skickar jag gärna en trycksak som beskriver detta till er. Kvalitetsarbete ligger högst på prioritetslistan för oss alla in BUN.

Trevlig helg!

Per-Erik
Skolchef, Vaggeryds kommun

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *