Nyheter

Vaggerydsbor hittade försvunnen hundvalp

Nyheter Under måndagskvällen var det en stor sökinsats efter en 12-veckorsvalp i grannkommunen. Tack vare frivilliga hittades den lilla valpen välbehållen.

Karta där Alanza försvann (blå punkt) och där hon hittades (röd punkt) Foto: Louise Wittek

Ett par från Norrköping hade åkt ner till Höganäs för att köpa en hund.

På hemvägen passade paret på att stanna vid Hyltena för att rasta både sig själva och den lilla valpen. Hunden, som var kopplad, drog sig av någon anledning ur selen efter att ha blivit rädd för något och sprang iväg. Kvar stod de nya ägarna och kunde inte fånga in sin lilla valp.

Då startades den frivilliga processen….

– Han som sköter macken i Hyltena publicerade ett inlägg i en lokal Facebookgrupp i Barnarp. Sedan delades det i Missing Dog Jönköpings län. Ett 50-tal frivilliga anslöt sig. Oftast när vi letar efter hundar är det inte organiserat i första läget, det är lite komplext när man ska söka efter en hund som sprungit bort av rädsla. Under måndagskvällen hjälpte alla till att leta i skogen med sina pannlampor.

– Även uppfödaren var på väg upp med valpens mamma och syskon för att hjälpa till. Jag och min son Oscar följde ett spår i snön ett par kilometer. Vid 21-tiden hittar vi valpen som hade kurat ihop sig intryckt under ett vedupplag vid en gård. Där kröp min son in och hämtade valpen, berättar Louise Wittek från Vaggeryd, administratör i facebookgruppen Missing Dog Jönköpings län.

Spår i snön som leder oss till valpen Alanza. Foto: Oscar Wittek

– Det kan räcka med två timmar i frihet så får hundar den ”vilda instinkten”, så det är väldigt svårt att ”fånga in” en hund. Efter att Oscar burit in hunden till vår bil körde vi till de tacksamma ägarna. I tisdags fick sonen ett blomsterbud från Acleja som tack för hjälpen som skickades av uppfödarna i Höganäs och ägarna i Norrköping. Det var väldigt snällt och jag har pratat med ägarna som är väldigt tacksamma. Valpen mår bra också, säger Louise.

– I Missing dog finns 4 400 medlemmar där alla är otroligt fantastiska och ställer upp för alla. Utan alla medlemmar som hjälper till är vi ingenting. Tack också till Tobias och Tove på Circle K Hyltena som bjöd oss alla på korv och kaffe under måndagskvällen, avrundar Louise.

Hundägarna från Norrköping berättar:

– Vi hade varit och hämtat Alanza i Höganäs och stannade till på Hyltena för lite paus. Vi tog på Alanza selen och sätter ner henne och hon sliter sig. Nu i efterhand tror jag inte hon kanske hade haft selen på sig utomhus. Först sprang hon mot motorvägen men vid staketet tog det stopp och hon vände och sprang mot stugbyn som fanns intill. Vi visste knappt vad vi skulle göra och vi blev väldigt rädda. Vi gick in till mackägaren som tipsade om gruppen Missing dog och hjälpte oss att lägga ut informationen där. Vi stod kvar, jag och min man, ropade på Alanza och letade i närområdet.

– Det kom mer och mer folk till undsättning och det var ett otroligt engagemang. Det regnade och alla var genomblöta men ändå så kom det fler och fler som ville hjälpa till att leta efter Alanza. Jag är så rörd och tacksam för dessa hjältar. När Oscar hittade Alanza och vi fick samtal om detta höll jag på att svimma. Det är helt otroligt. Jag finner inte ord, berättar Ann-Charlotte Wiberg.

– Alanza mår bra idag. Hon har varit ute och känt på snön men hon håller sig till mig hela tiden, avrundar lyckliga hundägaren Ann-Charlotte.

En trött och smutsig Oscar direkt efter att Alanza återförenats med ägare. Foto: Stefan Wiberg

Taggar

Dela


2 reaktioner på Vaggerydsbor hittade försvunnen hundvalp

Vi var många som var oroliga för hur den lilla valpen skulle klara sig när vi hörde efterlysningen.
Så skönt att det finns människor som letar och letar.
Goda nyheter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *