Nyheter

Väktare ska lugna centrum

Nyheter Stökigt på biblioteket och torget, restaurang på Jupiter som stängs och portade personer på Kupan. Nu tar kommunen krafttag.

Polisbil på torget i Skillingaryd

Senast var det ungdomar som var orosmolnen i centrala delarna av Skillingaryd. Nu är det lite äldre orosmoln. Torget har sedan tidigt i våras samlat äldre missbrukargäng. På Jupiter stänger restaurangen på lördag av arbetsmiljöskäl och en av anledningarna till stängning är just de äldre orosmolnen.

– Anledningen till att vi stänger restaurangen på lördag beror på arbetsmiljön. Dels gäller det ventilation, som inte är utbyggt för dagens behov, dels att golvet behöver ses över. Förutom detta finns det en psykosocial ansträngd arbetsmiljö där hot från utomstående förekommer mot personalen som jobbar i köket. Utifrån hotet och de fem personerna som äter sin mat i restaurangen bedöms verksamheten att vi stänger i avvaktan på socialnämndens beslut, säger Lotta Damberg som är socialchef i Vaggeryds kommun.

Vid kommunstyrelsens arbetsutskott fanns information från kommunledningen till ledamöterna.

– Det är stökigt runt centrala delarna av Skillingaryd. Polisen kommer att vara mer synlig och vi planerar att använda oss av väktare som patrullerar för att få bort oroshärdar, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Det har varit oroligt både på torget och i anslutning till biblioteket och vi går snabbt in med åtgärder. Från och med idag har vi beställt rondering av väktare som kommer att rondera både på torget och i teaterfoajén, i första skedet under bibliotekets öppettider. När vi har gjort det här i några veckor utvärderar vi och ser om vi har fått önskade effekter och om omfattningen behöver förändras på något sätt, säger Annika Hedvall som är kommundirektör i Vaggeryds kommun.

Ett extra BRÅ-möte (Brottsförebyggande rådet) kommer att hållas där kommunen, skola, socialtjänst, fältare träffar polisen för att diskutera hur arbetet ska vara under ett längre perspektiv för att minska oroligheterna och skapa trygghet på gator, torg, i butik och bibliotek.

Taggar

Dela


12 reaktioner på Väktare ska lugna centrum

Har kommunen själva koll på detta. Klart att det ska vara ordningsvakter. Säger även vissa vaktbolag själva då jag pratat med dom. Antingen ordningsvakt eller polis.

Jag är Ordningsvakt!
Helt rätt, vi har mer befogenheter. Löser oftast konflikter och problem innan dom eskalerar ut till större problem. Samt att vi har erfarenhet av att ta hand om stökigt folk. Så jag håller med föregående skribenter här ovan.

Helt rätt av Bamsi, kul att se att folk håller med
Ordningsvakter löser de flesta konflikthanteringar på ett mycket bättre sätt än en väktare som knappt har med folk att göra i sitt yrke, så jag tycker helt klart dem ska återgå till sitt egna grej och hålla koll på fastigheter och andra objekt.
Ett tryggare samhälle med en väktare i centrum kommer absolut inte göra skillnad,

Ordningsvakter blir inte utsatta för hot eller våld,
dem löser situationen innan den uppstår.
Dessa är rätt folk på rätt plats som faktiskt gör skillnad i andra kommuner för att få ett tryggare samhälle.

Ordningsvakt borde vi ha på torgen

En ordningsvakt har större befogenheter än en väktare. En väktare har samma befogenheter som vemsomhelst på gatan. Ordningsvakten ska uppehålla den allmänna ordningen och får därför avlägsna/gripa/hålla fast den som stör ordningen. Man skulle kunna säga att dom har samma befogenheter som polisen

Väktare?
Vad ska/kan en väktare göra mer än en civilperson?
Absolut INGET är svaret.
Många vet inte skillnaden mellan Ordningsvakt( uniformerad personal som har mandat enligt polislagen att upprätthålla ordning på vissa platser. se Tunnelbanan på kanal 5) Väktare (en person med 268 st nycklar som tittar till fastigheter och larm. Vissa är även lapplisor)
Att kalla in väktare till centrum för att skapa trygghet är som att såga träd med en gaffel. Det blir inte mycket gjort.

Tycker hellre man skulle behövt ordningsvakter
Som patrullerar runt i vår kommun, dessutom har
Ordningsvakter mer befogenheter

Vart tog det med ungdomarna som vistas utanför ungdomsgården och Starionsgatan i tid och otid i stora grupper ? Det problemet är inte över om någon tror det. Till långt in på småtimmarna på helgerna. Hoppas att Stationsgatan och Stationshuset ingår i ronderingen ?

Ungdomar som vistas kring en ungdomsgård?
Är inte det syftet med en ungdomsgård – att ungdomar ska vistas där?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *